Tot 8,5 cel geëist tegen Haags tweetal voor cocaïnehandel

Tegen twee Hagenaars heeft het Openbaar Ministerie maandag bij de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen van 6,5 en 8,5 jaar geëist voor internationale cocaïnehandel en witwassen. Vanuit de woonwagen van Emiel B. in Den Haag (44) werden volgens de officier van justitie grote hoeveelheden cocaïne verhandeld en kwamen er grote geldbedragen binnen.

Engeland en Spanje

Het onderzoek begon in 2014 nadat de Nederlandse politie informatie uit het buitenland kreeg over lopende politieonderzoeken in Engeland en Spanje naar de criminele organisatie van de Brit Robert Dawes, die met name vanuit Spanje zou opereren. De politie in Spanje verdacht de organisatie van Dawes ervan grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Spanje, Nederland en België te laten vervoeren.

B. zou volgens informatie een ondergeschikte van Dawes zijn. In 2013 en 2014 registreerde de politie in Spanje herhaaldelijk ontmoetingen tussen B. en Dawes en in de loop der jaren reisde B. vele tientallen malen naar Málaga. Dawes verbleef in Dubai in een appartement van een Nederlandse medeverdachte van B..

Frankrijk

Robert Dawes

Nadat in het najaar van 2013 in Frankrijk 1.300 kilo en in Nederland een kleinere hoeveelheid cocaïne werd gepakt kwam een rechterhand van Dawes vast te zitten. De Spaanse politie schreef in een proces-verbaal te vermoeden dat diens plaats werd ingenomen door Emiel B..

In 2014 startte de Nederlandse justitie een onderzoek op Emiel B. en medeverdachte Emiel de B. (35). In 2015 werd Robert Dawes in de zaak van de 1.300 kilo in Frankrijk aangehouden. Hij zit nu in Frankrijk zijn straf uit voor die zaak.

Beweringen die de Spaanse politie naar buiten bracht dat de organisatie van Dawes zeker 15 liquidaties zou hebben laten uitvoeren werden tot dusver niet hardgemaakt in strafzaken.

Woonkamer

De politie zette groot in op B. en De B.. Er werd eerst vuilnis onderzocht, waarin aanwijzingen voor drugshandel naar boven kwamen. In 2015 en 2016 werd ruim een half jaar lang direct afgeluisterd, onder meer in de woonkamer van Emiel B. en ook werden camera’s in en om het woonwagenkamp geplaatst. Volgens justitie bleken er vele personen uit binnen- en buitenland drugstransacties te komen doen. Emiel de B. sjouwde met dozen in en uit. Hij had ook toegang tot de woonwagen als Emiel B. niet aanwezig was.

Er zijn opnames van de verdachten waarop volgens justitie te horen is dat er blokken cocaïne met bepaalde stempels worden verkocht.

B. werd in juni 2016 aan de Spaanse Costa del Sol aangehouden.

Naast B. en De B. zijn er nog vijf medeverdachten die al in 2015 werden aangehouden. Zij komen in november voor de rechtbank. Elf personen die drugs zouden hebben afgenomen van B. komen later in september voor de rechter.

B. en De B. zijn op vrije voeten.

Het OM kondigde aan in een ontnemingsprocedure bijna vier miljoen euro crimineel voordeel af te willen pakken in de zaak.

Zie de voorgaande berichten over de zaak:

Verdachten grote cocaïnezaak op vrije voeten (UPDATE)

’15 liquidaties: een broodje aap-verhaal’

Connectie met Gwenette in mega-onderzoek (UPDATE)

Spanje pakt belangrijke Nederlandse verdachte (VIDEO)