Justitie geeft namen, signalementen en foto’s vrij van ontsnapte tbs’ers (UPDATE3)

Twee tbs’ers zijn dinsdagavond op spectaculaire manier ontsnapt uit de Nijmeegse Pompekliniek. Ze zijn nog steeds op de vlucht. Justitie maakt woensdagmiddag hun identiteit bekend en geeft foto’s vrij van de gevaarlijke veroordeelde criminelen, voor de opsporing van het tweetal. Daarbij zitten ook foto’s van de vlucht met een auto.

door Joost van der Wegen

Slijptol

De Pompestichting laat weten dat onbekenden dinsdagavond rond 20.30 uur met een slijptol het hek van de inrichting open hebben geslepen. Daarop hebben ze twee cliënten in een klaarstaande auto meegenomen.

‘Deze onttrekking heeft plaatsgevonden zonder geweld te gebruiken. Het Openbaar Ministerie en de politie zijn direct geïnformeerd en de twee tbs’ers worden opgespoord. De Inspectie Justitie en Veiligheid is op de hoogte gesteld van deze ontsnapping. Bij zo’n gebeurtenis is een inspectie-onderzoek gebruikelijk.’

Het Parool meldt woensdagmiddag dat een van de twee ontsnapte tbs’ers de Amsterdammer Luciano D. (24) is, die eerder op de Nationale Opsporingslijst stond.

In 2017 kreeg Luciano D. nog een gevangenisstraf voor de gewelddadige overval op een bewoner van een villa in Amsterdam-Zuid. Dat gebeurde, tijdens een verlof voor een eerdere straf.

In 2016 ontsnapte hij bij een actie  van een arrestatieteam (zie video AT5), waarbij werd geschoten. Daarvoor wist hij ook te ontsnappen tijdens een begeleid verlof.

Justitie laat nu via een bericht, en foto’s van de twee, weten dat ze op zoek is naar Luciano Dijkman, en bevestigt ook dat de tweede ontsnapte tbs’er Sherwin Windster is. Zij zijn volgens de politie gevlucht in een witte, vijfdeurs Volkswagen Golf, met een zonnedak (zie foto van justitie)

Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is druk bezig met opsporing van de twee.

Ook geeft justitie een signalement: ‘Beide mannen hebben een normaal postuur. Windster is 1.74 meter, heeft 2 gouden tanden en een tatoeage op zijn borst. Hij droeg tijdens de ontsnapping een bruin trainingspak. Dijkman is 1.83 meter lang en droeg dinsdagavond een donkerblauw trainingspak. Als u hen gezien heeft of weet waar ze verblijven, benader hen niet zelf, maar bel direct de gratis opsporingstiplijn 0800-6070.’

Luciano Dijkman is in 2021 onherroepelijk veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en TBS dwang voor een gewapende overval, meldt justitie hetzelfde bericht. ‘Sherwin Benshomin Windster is in 2019 veroordeeld tot 5 jaar en 6 maanden gevangenisstraf en TBS voor een dubbele afpersing en een gewapende overval, waarbij een van de slachtoffers is overleden.’

Het slachtoffer van deze gewapende overval was de 48-jarige Mick Pitai, die in 2015 tijdens een roofoverval in zijn eigen huis in Tilburg werd doodgeschoten door Windster. Maar Windster is een dubbelvoudige moordenaar. In 2012 stak hij de 22-jarige Railyson Mathilda dood in Delft. Windster was toen pas 16 jaar oud. ij kreeg 1,5 jaar cel en jeugd-tbs.

Hek

Na twee eerdere uitbraken door tbs’ers in 2017 en 2019 besloot de Pompekliniek een extra hek te laten bouwen, met stroomdetectie. Dat schrijft De Gelderlander. Maar dit kostbare, nieuwe hek is nog niet klaar. De eerdere uitbraken vonden plaats door met een bouwschaar een gat in het hek te knippen. Een andere patiënt klom met geprepareerde schoenen over het hek, en een vork en mes. Crimesite sprak deze Dennis P. hierover.

De stichting wil niets zeggen over de identiteit van de twee ontsnapte personen, of voor welke feiten zij in de kliniek zijn opgenomen.

Video onder: Luciano D. ontsnapt aan de schietende politie in Amsterdam, in 2016.