Verdachte vergismoord Zweekhorst op vrije voeten

De man die ervan wordt verdacht opdracht te hebben gegeven voor een moord waarbij op Nieuwjaarsdag 2014 bij vergissing Rob Zweekhorst om het leven kwam is op vrije voeten. De rechtbank in Rotterdam vindt het bewijs tegen René F. te mager.

Door Wim van de Pol

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat het doelwit van de schutters eigenlijk Dennis van den Berg was, net als F. een medeverdachte van oud-douanier Gerrit G. in een grote cocaïnezaak. René F. – die veel in Zuid-Amerika en Libanon verblijft – is in november vorig jaar gearresteerd. Op de achtergrond van het moordonderzoek speelt een serie cocaïnetransporten vanuit Latijns-Amerika.

F.’s advocaat, Ed Manders, had deze week aangevoerd dat er geen bewijs is voor het uitlokken van de liquidatie en dat vele anderen dan F. een motief hadden om Van den Berg te willen liquideren. Manders vroeg om opheffing van de voorlopige hechtenis.

Er zijn in het onderzoek veel getuigenverklaringen beschikbaar, ook uit aanpalende onderzoek naar cocaïnehandel. Rene F. ontsnapte een paar jaar geleden aan een moordaanslag.

Getuige

Het Openbaar Ministerie had betoogd dat één van die getuigen, die F. goed kent, zou hebben gezegd dat René F. achter de moord zou zitten. Ook beschikt justitie over gesprekken van die getuige met een journalist waarin over de moord wordt gesproken.

Volgens advocaat Manders worden de beweringen van justitie over de getuige echter niet ondersteund door bewijs. Zijn client ontkent overigens. De rechtbank heeft besloten dat deze getuige nu nader moet worden gehoord.

Schutter

In het onderzoek heeft diezelfde getuige overigens in 2015 de naam van een verdachte schutter genoemd. Deze man is ook aangehouden in 2018, maar na verhoor weer heengezonden. Er is in januari nog een andere mogelijke schutter aangehouden. Dat is de man die is veroordeeld voor de mislukte aanslag op F..

“Paul”

In de rechtszaak Zweekhorst duikt ook weer de mysterieuze informant “Paul” op die in Colombia met een drugskartel cocaïne naar Nederland zou hebben gestuurd. Hij nam voor de politie gesprekken op met douanier Gerrit G. (luister hier).

Justitie ziet nu in een Whatsapp-gesprek van Paul aanwijzingen dat F. betrokken zou zijn bij de moord op Zweekhorst. In de zaak van Gerrit G. wees het gerechtshof het horen van Paul als getuige af.

In de moordzaak wil de rechtbank nu dat “Paul” wel wordt gehoord.

Zie ook:

‘Colombiaanse politie wist van Douane-verdachten’

Informant “Paul” sprak met tv-programma (VIDEO)

OM moet uitleg geven over informant “Paul” (UPDATE)