Wat nieuws: hoofdofficier van justitie wordt advocaat

De voormalig hoofdofficier van justitie Charles van der Voort (60) gaat in Breda aan de slag als advocaat. Hij wordt vrijdag beëdigd. Het is de zoveelste verrassing binnen de wereld van justitie in West-Brabant.

Fraude

Van der Voort treedt toe tot het advocatenkantoor VOI, dat sinds 1 juli met twee advocaten werkt en zich gespecialiseerd heeft in fiscaal strafrecht en financiële fraude. Van der Voort stapte in oktober vorig jaar op als hoogste baas van het arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant, samen met andere leden van de parketleiding. Een onderzoek van het landelijke Openbaar Ministerie had gerapporteerd over een verziekte werksfeer in het arrondissement.

Het gebeurt vrijwel nooit dat leden van het Openbaar Ministerie overstappen naar de advocatuur.

Klaas Otto

Sinds 2015 was Van der Voort hoofdofficier in Breda. Onder zijn verantwoordelijkheid deed justitie onderzoek naar Klaas Otto, een project dat veel menskracht opeiste en sterk uitwaaierde, en uiteindelijk leidde naar een zwaar bevochten veroordeling voor afpersing en brandstichting. In één van de vertakkingen van dat onderzoek werkte officier van justitie Lucas van Delft, die overspannen werd en een bedreiging aan zijn eigen adres in scène zette. Van Delft verdween van het toneel, net als officier van justitie Greetje Bos, die de zaak tegen Otto voor de rechtbank bracht. Bos verdween in de lokale politiek. Ook Bos zou worden bedreigd, maar onderzoek leverde niets op.

Terwijl alle personele troebelen speelden ontstond er tegelijk grote (publicitaire) druk op justitie in West-Brabant en op Van der Voort door voortdurend nieuws over ‘ondermijning’ en de invloed van georganiseerde drugscriminaliteit op het openbaar bestuur.

Reputatie

Van der Voort heeft een roemruchte reputatie. Hij leidde onder meer het grote cocaïneonderzoek naar de Surinaamse politicus Desi Bouterse. Hij werd ook een keer op non-actief gesteld omdat hij informatie over een informant in de zogeheten Leidse Balpenmoord die hij van de rechter moest verschaffen zou hebben laten verdwijnen. Na zijn vertrek uit Breda was hij gedetacheerd bij de leiding van het Openbaar Ministerie, het Parket-Generaal in Den Haag.

Veel Bredase officieren

De hoofdofficier in Breda is nu de 53-jarige Margreet Fröberg. Het Openbaar Ministerie tobt met de invulling van leidinggevende functies: teveel functies worden nu door tijdelijke kracht gevuld. Dat is mede een gevolg van het grensoverschrijdende gedrag van de op non actief gezette oud-hoofddofficier van justitie Marc van Nimwegen, daarvoor hoofdofficier in Rotterdam en ooit kabinetschef bij het Bredase parket.

Veel topfuncties bij het Openbaar Ministerie zijn overigens in handen van mensen die in Breda hebben gewerkt. Recent was bijna de helft van de zeventientallige “groepsraad” van het OM in handen van oud-Bredenaars. Ook de huidige topman van het OM, Gerrit van der Burg, werkte langere tijd in Breda.