Meteen naar de content
26 oktober 2018

De zwaarbevochten overwinning van het OM in de zaak-Otto

De veroordeling van West-Brabander Klaas Otto tot zes jaar cel (voor onder meer afpersingen en geweldplegingen) is heel belangrijk voor het Openbaar Ministerie, een soort halszaak. Niet dat er een direct verband ligt, maar er sneuvelden wel drie hoog geprofileerde personen op het Bredase parket die zich met Otto bezighielden.

Exclusief

Door Wim van de Pol

Doorgaans brengt het Openbaar Ministerie alleen persberichten uit over de strafeis in belangrijke zaken. Sommige zaken ontstijgen dit niveau, in de ogen van  justitie. Dan komt er ook een content persbericht over het rechterlijke vonnis, zoals ingeval Klaas Otto.

Tot verbazing van de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten Jeroen Soeteman bracht het parket Zeeland-West-Brabant ook tweets uit met de hashtag #klaasotto.


Soeteman heeft een puntje: het is wel modern, maar wellicht niet zo magistratelijk, om een veroordeling van verdachten die nog in hoger beroep kunnen gaan, met naam en toenaam als publicitair wapenfeit op het internet te gooien.

Gevoelig

De zaak Otto ligt heel erg gevoelig in Breda. Ten eerste raakte de gewezen officier van justitie Lucas van Delft, terwijl het project tegen Otto in full swing was, in de problemen. Van Delft hield zich inhoudelijk (onder meer) bezig met onderzoeken over Otto. Hij construeerde een bedreiging tegen zichzelf en dat werd ontdekt. Hij ging af via de zijdeur.

Messcherpe standpunten

De zich in de Volkskrant zwaar als crimefighter profilerende Greetje Bos was zaaksofficier in de zaak van Otto. In dat artikel deed ze voorkomen dat het nette Brabant wel eens snel door een tsunami van criminaliteit verzwolgen zou kunnen worden als er niet meer bevoegdheden voor recherche komen.

Messcherpe standpunten van Bos tijdens zittingen werden gevolgd door woede-uitbarstingen van Otto.

Uiteindelijk volgde een onderzoek naar een opdracht die Otto vanuit de bajes zou hebben verstrekt om Greetje Bos te liquideren, op basis van binnengekomen anonieme informatie. Bos woonde enige tijd op een beveiligde lokatie. De dreiging was (kennelijk) zo hoog dat op zekere dag alle mobiel telefoonverkeer van alle mensen in PI Torentijd in Middelburg (inclusief alle personeel van aanpalende bedrijven) werd afgeluisterd. Het onderzoek leverde niets op maar Bos vertrok tussentijds. Ze is nu wethouder voor de VVD in Breda.

Van der Voort

Klaas Otto, voorheen Satudarah en No Surrender-prominent, heeft een zekere reputatie, niet alleen in het criminele milieu. In West-Brabant zien politie en justitie Otto als een godfather die al jaren moordend door West-Brabant toert in zijn veel te dure voertuigen. Dat weten we omdat de hoofdofficier Charles van der Voort dit in twee interviews met zoveel woorden pontificaal naar buiten bracht, waarbij zelfs het Holleeder-woord viel. We weten dat het Openbaar Ministerie zowel Holleeder als Otto als moordenaar zien. We weten nog niet of een rechtbank dat ook vindt. Otto is tot op heden niet aangehouden voor enig levensdelict.

De beschuldiging bracht Louis de Leon, de toenmalige advocaat van Otto, er vorig jaar toe een smaadklacht in te dienen tegen Van der Voort (waar overigens nooit meer van vernomen is).

Mediacampagne?

Advocaat De Leon is van mening dat er door het hoogste niveau door het Openbaar Ministerie een mediacampagne wordt gevoerd tegen Otto. De door De Leon nog (vergeefs) gewraakte rechtbank viel de advocaat daarin in het vonnis van donderdag deels bij. Ook de advocaten hebben zich volgens de rechtbank niet onbetuigd gelaten. Maar niettemin, deze passage was niet mals:

(..) De rechtbank stelt verder vast dat zowel de verdediging als het Openbaar Ministerie tijdens deze strafprocedure de media totaal niet heeft geschuwd en zelfs actief heeft opgezocht. Dit blijkt uit het diverse malen verschijnen van artikelen en/of documentaires in zowel de landelijke als regionale media. De rechtbank acht het van zowel de verdediging als het openbaar ministerie onhandig, ongepast en zeker niet chic om gedurende een strafprocedure actief de media te benaderen. Een strafproces dient in de zittingzaal gevoerd te worden en niet in de media. Het media-optreden van de verdediging en het openbaar ministerie heeft een goede procesvoering niet bevorderd (..)

Schuldig?

Deze maand is de driekoppige top van het parket in Breda opgestapt, inclusief Van der Voort, toch een zeperd voor de man die ooit Desi Bouterse veroordeeld wist te krijgen voor drugshandel. Er is geen indicatie dat dit vertrek met de zaak Otto te maken heeft. Er zijn problemen ‘in de werksfeer’ op het parket.

Hangt het project-Otto niettemin als een molensteen om de nek bij justitie in Breda? Het is nog niet volbracht: er komt hoger beroep en er zijn de moordverdenkingen.

Het zal bij de gewezen hoofdofficier, en bij anderen binnen het Openbaar Ministerie, misschien pijn doen dat hij niet heeft kunnen helpen Klaas Otto te laten veroordelen voor moorden. Rechters – en wij, de burgers – weten niet of Otto daaraan schuldig is.

Mediacampagne of niet, het was een (media)oorlogje rond Klaas Otto, en we weten: de waarheid is in de oorlog het eerste slachtoffer.

 

Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim
Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim

Help ons ...

elke dag nieuws en context over crime te brengen.

Doneer aan Crimesite

Werkt de knop niet? Klik dan op Tikkie om je donatie te doen.