Hidir K. belastend voor Holleeder en Soerel

De bedreigde getuige in de zaak van de verdachten van de moord op Willem Endstra – Hidir K. – heeft zeer belastende verklaringen afgelegd over zowel Willem Holleeder als Dino Soerel (foto). Het Openbaar Ministerie wil tijdens de behandeling van het hoger beroep in de Passage-zaak Hidir K. als getuige ter zitting horen.

Door @Wim van de Pol

In de beveiligde rechtbank op Schiphol zette advocaat-generaal Frits Posthumus uiteen dat K. een crimineel driemanschap schetst, bestaande uit Holleeder, Stanley Hillis (zie ook hier) en Soerel. Holleeder en Soerel zouden verantwoordelijk zijn geweest voor liquidaties. De getuige beschrijft Holleeder en Soerel als zakelijke partners maar ook als ‘bloedbroeders’.

“Ladders”

De moord op Kees Houtman (2005) is volgens K. gebeurd vanuit de groep van Holleeder en Soerel. K. spreekt over ‘ladders’ als hij dodenlijsten bedoeld. Houtman stond op de ‘ladder’. De reden van wetenschap van K. is veelal van horen zeggen. Over de moord op Houtman en over ‘ladders’ hoorde hij van verdachten in de Endstra-zaak, Murat K., “Pasja” en Ali T., en ook van de (inmiddels vermoorde) Baris Önder.

Aanpakken

Willem Holleeder heeft volgens K. één van de (inmiddels veroordeelde) moordenaars van Thomas van der Bijl (2006) ernstig bedreigd, vertelde K.. Holleeder wilde Dwight S. (foto rechts) aanpakken omdat hij een verrader zou zijn geweest. S. is onlangs door de Haarlemse rechtbank veroordeeld omdat hij weigerde te getuigen in de Passage-zaak, volgens het Openbaar Ministerie uit angst.

Geen toezeggingen

Het Openbaar Ministerie vindt dat in de zaak van de Snelkookpan-moord is bewezen dat K. een betrouwbare getuige is. In die zaak oordeelde het gerechtshof dat bij K. niet was gebleken dat hij de verdachte wilde belasten, anders dan door de waarheid te verklaren. K. krijgt bescherming van justitie maar heeft geen verdere deal gesloten en er zijn aan hem – zei Posthumus – geen ‘andere toezeggingen gedaan’. K. wordt in de moordzaak Endstra in in november in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp gehoord. Openbaar Ministerie stelde het gerechtshof voor via video naar dat verhoor mee te kijken en hem een paar dagen later op Schiphol in Passage te verhoren. Met de oproeping van K. zijn als gevolg van de beschermingsmaatregelen volgens het OM drie maanden gemoeid.

Deze week mogen ook de advocaten van de Passage-verdachten hun nadere onderzoekswensen kenbaar maken. Half september zal het gerechtshof besluiten welke getuigen zullen worden gehoord en welk nader onderzoek nog wordt verricht.

Zie de meest recente berichten over het Pasage-proces:

‘Ros reed níet op de motor’

Zusjes Holleeder ingezet tegen Dino Soerel

Nieuwe verklaring over moord op Imaç

Nieuwe getuige tegen Ros over moord

Dino Soerel in hechtenis voor moorden