‘OM onderzoekt rol tattoo-verdachten bij granaataanslag’

Justitie onderzoekt of personen uit de groep verdachten die terechtstaan voor de moord op Onno Kuut opdracht hebben gegeven voor de granaataanslag in december 2016 op het huis van Satudarah-kopstuk Michel B.. TC/Tubantia sprak met een belangrijke getuige tegen de Tattoo-verdachten.

Simo D.

Het Openbaar Ministerie eiste onlangs levenslang tegen de vier verdachten van de moord op Kuut, die in 2009 werd gevonden in Hoek van Holland.

De kroongetuige heeft verklaringen afgelegd in de zaak-Kuut maar ook in andere strafzaken. Hij verklaart dat de Tattookillers van B. afwilden omdat hij tegen hen zou (willen) getuigen. Ze zouden Enschedeër Simo D. (38) hebben benaderd. Deze D. is veroordeeld voor grootschalige wiethandel maar ook verdachte in een onderzoek naar moordaanslagen.

Het Openbaar Ministerie ziet D. als de opdrachtgever van een aantal pogingen tot liquidaties, na de aanslag met de granaat op de woning aan de Auskamplanden waar B. verbleef. De kroongetuige heeft ook over sommige van deze zaken verklaard. Michel B. is verdachte in een zaak van leiding geven aan een criminele organisatie, maar wel op vrije voeten.

Brazilië

De kroongetuige zou zijn ondergedoken in Brazilië, vanwaar hij contact had met TC/Tubantia. Hij vertelde dat hij heeft geweigerd om in een beschermingsprogramma te gaan en een andere identiteit aan te nemen. De man zegt in de gevangenis bevriend te zijn geraakt met Simo D.. Kort voor de granaataanslag van december 2016 zou D. tegen de kroongetuige hebben gezegd: ‘Let op, vóór oud en nieuw gaat het vuurwerk worden’.

Voor het gerechtshof in Arnhem diende vrijdag het hoger beroep van Simo D. in een zaak van leiding geven aan grootschalige wiethandel.

‘Stripfiguren’

De aanslagen waarvan D. wordt verdacht zouden voortkomen uit een ruzie tussen de groep van D. en andere groep. Op de publieke tribune waren vrijdag personen aanwezig op de publieke tribune met wie D. op gespannen voet leek te staan. D. zei dat hij deze ‘stripfiguren’ (zoals hij ze noemde) niet kende. Daarover werd op de publieke tribune honend gelachen.

Zie ook:

Advocaten: ‘OM had dubbele agenda bij inval Satudarah’