‘Advocaten kroongetuige op dodenlijst’ (UPDATE)

Advocaat Inez Weski van Ridouan Taghi vindt dat het van groot belang is voor alle partijen in het Marengo-proces dat ‘grondig en voortvarend onderzoek’ wordt gedaan naar doodsbedreigingen van de advocaten van kroongetuige Nabil B.. De twee advocaten hebben van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) te horen gekregen dat ze op een dodenlijst staan van de onderwereld. Dat bevestigde advocaat Peter Schouten vrijdag na berichtgeving in De Telegraaf.

Valse informatie

Volgens Weski is onderzoek naar de bedreiging van groot belang voor de rust van alle partijen en voor het Marengo-proces.

Weski zegt het vermoeden te hebben dat dit soort berichten ‘vooral in het licht van zittingen in Marengo naar buiten worden gebracht.’ Ze wijst er verder op dat de bronnen voor dit soort berichten ‘helaas volstrekt oncontroleerbaar zijjn’.

In het verleden bleken dergelijke berichten na onderzoek soms op valse informatie te berusten, zoals in het geval van de moordopdracht die Willem Holleeder in 2016 op zijn zussen en Peter R. de Vries zou hebben gegeven. De bron van die informatie zei het verhaal te hebben verzonnen om naar een andere gevangenis overgeplaatst te worden.

Anderhalve maand geleden

Schouten zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat hij anderhalve maand geleden op de hoogte is gesteld. Ook zijn collega Onno de Jong en misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die Nabil B. bijstaat als vertrouwenspersoon, zouden ernstig gevaar lopen.

De advocaten zijn kritisch over de NCTV, omdat die geen details geven over de dreiging. Het zou gaan om een concrete dreiging die verband houdt met het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi en andere verdachten.

Nabil B. is kroongetuige in het Marengo-proces. In september 2019 werd B.’s eerste advocaat Derk Wiersum geliquideerd bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Eerder werd ook de broer van Nabil B. geliquideerd in Amsterdam.