Coffeeshophouder in Thaise cel krijgt uitstel

Justitie geeft de in Thailand veroordeelde coffeeshophouder Johan van Laarhoven meer tijd om te onderzoeken of hij zijn zaak in Nederland zou kunnen bijwonen. De andere verdachten in de ‘The Grass Company’-zaak mogen woensdag voor de rechter verschijnen.

De cel in

Johan van Laarhoven is de voormalige eigenaar van The Grass Company, dat vier Brabantse coffeeshops beheert. Justitie vroeg in 2014 om zijn uitlevering aan de Thaise autoriteiten, omdat ze hem verdacht van het witwassen van 20 miljoen euro. De 57-jarige coffeeshophouder was in Thailand gaan wonen, nadat hij zijn coffeeshops in 2008 vanwege gezondheidsklachten had verkocht. Maar toen de Thaise justitie ontdekte waarvan Van Laarhoven werd verdacht, startte ze zelf een onderzoek naar zijn witwaspraktijken. Volgens zijn advocaten had de Nederlandse justitie hier een voorzet toe gegeven, waarbij de Thai uitgingen van de strafbaarheid in hun land van de verkoop van cannabis. Hij werd in het land in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van maar liefst 75 jaar. Ook zijn Thaise vrouw moest 18 jaar de cel in. De coffeeshophouder zit onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten. Hij slaapt op de grond van een cel, met tientallen anderen gevangenen.

Bezwaar

Tientallen mensen worden in deze zaak verdacht van witwassen en belastingfraude. Acht van hen zijn gedagvaard om op 20 september voor de rechter te verschijnen. Zij hebben daartegen overigens bezwaar gemaakt. De rechtbank Zeeland-West Brabant zal eerst achter gesloten deuren over die bezwaren oordelen in een regiezitting.

Kans

Ook Van Laarhoven heeft het recht zijn rechtszitting bij te wonen. Omdat hij vastzit in Thailand is het nog maar de vraag of dat lukt. Om hem de kans te geven naar Nederland te komen, heeft het Openbaar Ministerie de dagvaarding voor komende woensdag ingetrokken. Maar Van Laarhovens advocaten vinden intussen dat het Openbaar Ministerie er een potje van maakt. Zij geven in het Brabants Dagblad aan dat men al drie jaar vraagt om de mogelijkheid voor hun cliënt om de zaak bij te kunnen wonen. Dat de dagvaarding nu op het laatste moment wordt teruggetrokken, zien zij als een manier om te verhullen dat het Openbaar Ministerie geen sterke zaak heeft in Nederland. Advocaat Sidney Smeets in de krant: ‘Theoretisch gezien moet Van Laarhoven in Nederland straks nog zestien jaar uitzitten. Die straf krijg je hier alleen voor ernstige moord, niet voor het exploiteren van coffeeshops’, aldus Smeets. ‘De uitkomst is dan mogelijk dat hij niks strafbaars heeft gedaan en dan kan de zaak geseponeerd worden.’

Van Laarhoven zou trouwens volgens internationale regels pas in juli 2018 kunnen worden overgedragen aan Nederland, om hier zijn straf uit te zitten.

Lees hier meer

Omstreden officier getuigt in zaak Van Laarhoven

Van Laarhoven in hoger beroep in Thailand

Kamerleden: haal coffeeshophouder uit Thailand

Petitie om coffeeshophouder uit Thaise cel te krijgen

‘OM vroeg om Thais onderzoek coffeeshophouder’

Thais onderzoek coffeeshophouder loopt vast