Mexico is een frontlinie in de internationale oorlog tegen drugs. De regering van het land heeft de oorlog verklaard aan de drugsmokkelende criminele groepen en zet daarbij ook het leger in. Tegelijk zijn de drugskartels met elkaar in oorlog om controle over de meest gunstige routes en met name om de knooppunten, de plaza‘s. Een belangrijke plaza is bijvoorbeeld de snelweg bij Ciudad Juárez naar El Paso in Texas en het grensgebied daaromheen. Er is strijd om alle belangrijke routes naar het noorden, over de weg of per schip.
Het geweld eist duizenden doden per jaar. De meeste doden vallen in de grote steden in de noordelijke deelstaten die grenzen aan de Verenigde Staten. De winsten van de kartels belandden in een ondergronds circuit of ze komen terecht bij, wapen- en mensenhandelaars of terroristen. En de drugshandel zet aan tot omkoping van ambtenaren en andere sleutelfiguren in de samenleving.
De kartels verdienen miljarden dollars per jaar met de drugssmokkel. De Mexicaanse president Calderón bestrijdt sinds 2006 de handel keihard maar dat heeft de stroom drugs niet doen opdrogen. De Verenigde Staten hebben al bijna drie miljard dollar aan de bestrijding van de drugshandel in Mexico uitgegeven.
Mexico begint trekjes van een failed state te vertonen, het gaat in de richting van een land als Irak. Het land is er ernstiger aan toe dan Colombia ten tijde van de bloei van de kartels daar. Er zijn van 2007 tot en met 2010 meer dan 30.000 doden gevallen door drugsgerelateerd geweld.
Hoe is het zover gekomen? Hoe zijn de Mexicaanse kartels ontstaan en waarom zijn ze machtiger dan hun Colombiaanse voorlopers?
Hoe maken ze geld via La Linea, de grens die niet op slot kan?
Hier een video over het dagelijks leven in Juárez van de Washington Post: