Ennetcom-eigenaar wil partners ‘aanklagen’

Hoe kon de politie berichten die werden verstuurd met de onkraakbare pgp-codering van de Ennetcom-telefoons lezen? De eigenaar van het ter ziele gegane bedrijf Ennetcom zegt deze week in Panorama dat de technische bedrijven met wie hij samenwerkte mogelijk hebben gefaald.

Aanklagen

In 2016 ontmantelde justitie het Ennetcom-systeem en nam in Canada een grote hoeveelheid data in beslag. Danny M. zegt in Panorama ondernemingen waarmee hij samenwerkte te gaan ‘aanklagen’. Ennetcom verkocht de encryptietelefoons aan (onder meer) criminelen. Het bedrijf legde de technische uitwerking echter in handen van drie bedrijven: een bedrijf dat gespecialiseerd was in Blackberry (BES)-servers, een routing-bedrijf en een hoster in Canada.

Danny M. zegt die bedrijven te hebben vertrouwd en ervan te zijn uitgegaan dat deze bedrijven alles installeerden zoals afgesproken en voorgespiegeld. M.:

Ik kan ze niet honderd procent bij iedere handeling op de vingers kijken. Daar heb ik nu spijt van. Ik had ze dubbel moeten checken.

Vernietigd

Hoe de politie de pgp-code kon ontwijken of kraken is één vraag.

Eén van de andere grote vragen waar M. nog geen vinger achter kon krijgen is hoe het mogelijk is dat er nog berichten uit 2014 en 2015 op de Canadese servers te vinden waren. Het systeem was namelijk zo ingesteld dat de mails die Ennetcom-klanten via hun besloten netwerk naar elkaar verstuurden na 24 uur van de mailservers zouden worden verwijderd. Althans dat was de afspraak. Nu staat vast dat niet alle berichten daadwerkelijk zijn verwijderd. De vraag is wie daar de hand in heeft gehad, of dat het gewoon een fout is geweest.

Andere zaken

Inmiddels worden Ennetcom-berichten in een reeks liquidatiezaken gebruikt en zijn er ook mensen veroordeeld. Of de gang van zaken rond de inbeslagname van de Ennetcom-data juridisch door de beugel kan is in de rechtszalen nog volop onderwerp van discussie. De Ennetcom-strafzaak zelf is inmiddels “ingehaald” door geruchtmakende liquidatiezaken. Het Openbaar Ministerie lijkt geen haast te maken met het onderzoek in de rechtszaak tegen Ennetcom. Danny M. zal overigens door de rechtbank in Arnhem als getuige worden gehoord in de zaak van de moord op Chahid Yakhlaf. Of hij daar vrijuit zal spreken is de vraag omdat zijn eigen zaak ook nog loopt.

Dinsdag werd bekend dat Danny M. te vrezen heeft voor een aanslag op zijn leven. Hij is met zijn gezin ondergebracht op een geheim adres.

Zie ook:

Geen onderzoek privacywaakhond naar Ennetcom (UPDATE)

‘Beveiligingslek in pgp-encryptie’ (UPDATE)