Keylow vindt veel vragen van de rechtbank ‘niet interessant’

Delano “Keylow” R. heeft vrijdag voor de Amsterdamse rechtbank op Schiphol, zoals eerder bij de politie, ontkend achter de nick C-Murder (en andere aliassen) schuil te gaan. Hij heeft ook ontkend deel te hebben genomen aan door de politie gekraakte pgp-chats waarin gesproken wordt over liquidaties. R. onderstreepte tijdens zijn verhoor bij de rechtbank dat hij zich bezig hield met het maken van documentaires over criminelen. In het Eris-proces staan twintig verdachten terecht voor meerdere liquidaties. het bewijs komt uit gekraakte pgp-berichten en de verklaringen van kroongetuige Tony de G..

Duim

Keylow ontkende ook dat zijn duim zichtbaar is op door een ander apparaat gemaakte foto’s van pgp-chats. Die beelden zijn op harde schijven gevonden die in woningen lagen waar Keylow verbleef. Forensisch onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de duim hoogstwaarschijnlijk wel van Keylow R. is.

Keylow moest reageren op vragen over zeer belastende chats die lijken te gaan over liquidaties.

Hier is Delano R. (C) – volgens justitie – in gesprek met een alias (The Wizzard) achter wie de politie stelt dat hier medeverdachte Jermaine B. schuilgaat.

C: Wie zoek je?

W: 2ling Marokkaans 1 anabole 1 speelt slim rotterdam wonen ze

C: Waren van Damsco toch

W: Ze waren van damsco ja maar niet die van kinker[straat]

C:: (…) Heb ze morgen al als je zoekt

W: (…) Hun moeten ook weg (…) Geef je 70 [000] de hoofd sir en onze yzers [wapens] en fietsen [auto’s] sir

Later blijkt uit de berichten dat The Wizard ook wel 90.000 per persoon wil betalen, tenminste als zijn contact C zelf wapens en auto’s regelt.

Justitie denkt dat de opdrachten van The Wizzard aan Keylow zijn ingegeven door Ridouan Taghi. Die laatste zou de bedoelde broertjes ‘uit Damsco’ uit de weg willen hebben. Die veronderstelde poging komt ook in het Marengo-proces tegen Taghi voor (zie hier).

Niet interessant

R. uitte zich tijdens het verhoor luchtigjes. Veel berichten vond hij maar ‘stoere praat’ en ‘abstract’.

De documentaires waar hij mee bezig was gingen nu eenmaal over zware zaken. Hij zei zich als documentairemaker te moeten houden aan bronbescherming. Ook ontweek hij bepaalde vragen door te verklaren dat hij die vragen ‘niet relevant’ of ‘niet interessant’ vond.

Eén van de aliassen die aan Keylow wordt toegeschreven stelt op zeker moment ‘Keylow, baas van de Crips’ te zijn. Delano R. antwoordt dat hier kennelijk iemand zich voor hem uitgeeft. Wie diegene zou zijn weet hij niet.

Meerdere mensen

Terugkerend thema voor R., en ook voor medeverdachten, is de stelling dat bepaalde pgp-telefoons bij meerdere mensen in gebruik zijn geweest. Dat zou het bewijs moeten ondergraven. De politie heeft zelf in het onderzoeksdossier geconstateerd dat een aantal toestellen inderdaad bij verschillende personen in gebruik moeten zijn geweest.

Maar de politie weet soms aan de hand van andere gegevens harder te maken dat een verdachte inderdaad een telefoon in gebruik had. Bijvoorbeeld als iemand zegt in het vliegtuig naar Suriname op weg te zijn en vluchtgegevens dat bevestigen.

Verdachte Feno D. zei aan de rechtbank dat wel zou willen verklaren om zijn onschuld te bewijzen maar dan anderen zou belasten, wat hij niet wil doen.

Zie ook:

Gwenette was vriend van The Wizzard en C-Murder

‘Alleen mijn vader, moeder en zusje staan achter mijn deal’