Klopjacht op tbs’er uit Van Mesdag-kliniek

Een tbs’er uit de Groninger Van Mesdag-kliniek is niet teruggekeerd van onbegeleid verlof. Een speciaal opsporingsteam is een klopjacht op hem begonnen, zo schrijft het Dagblad van het Noorden. Hij meldde zich zondagavond niet na een onbegeleid verlof.

FASTNL

Over de achtergrond van de man doet de kliniek geen uitspraken. Woordvoering over de kwestie is in handen van het landelijk parket, dat de zoekactie van het FastNL-team onder verantwoordelijkheid heeft. Dat team achterhaalt jaarlijks de verblijfplaats van honderden voortvluchtigen.

De man zat waarschijnlijk al een flink aantal jaren in de tbs. Gemiddeld duurt een tbs-behandeling 7,2 jaar. Pas na enige jaren komen patiënten in aanmerking voor onbegeleid verlof nadat er eerst verlof is geweest onder begeleiding van twee medewerkers.

Incidenten

Er zijn soms ernstige incidenten met verlof van tbs’ers. Een 41-jarige patiënt van de Van Mesdagkliniek mishandelde afgelopen september een vrouw (22) in het bos om de hoek van de kliniek. Deze man zit nu vast op verdenking van poging tot doodslag en poging tot verkrachting. Hij was op onbegeleid verlof toen hij zich aan haar vergreep.

350 keer per week

Statistisch gezien gaat het bijna nooit mis met onbegeleid verlof. Landelijk maken tbs’ers jaarlijks 50.000 keer een tripje buiten de deur. Voor de Van Mesdag is dat 350 keer per week.

Er zijn elf tbs-klinieken in Nederland met 1375 personen, onder wie 90 vrouwen. De meeste patiënten hebben een persoonlijkheidsstoornis, een psychotische stoornis of een verslavingsprobleem. Het landelijke recidive-percentage van ex-tbs’ers is bijna dertig procent.

Eerdere berichten over de Van Mesdag-kliniek:

Drugs in tbs-kliniek zijn ‘geen beleid’

‘Seriemoordenaar komt nooit meer vrij’

Tbs’er: opnieuw tbs met de finish in zicht

Poging tot moord in tbs-kliniek bestraft met tbs