Moord Martin Kok wordt samengevoegd

Het Openbaar Ministerie gaat de zaak van de moord op oud-crimineel en misdaadblogger Martin Kok samenvoegen met andere liquidatiezaken in het onderzoek Marengo. De rechtbank in Lelystad stelde vrijdag dat het OM de 26-jarige Achraf B. opnieuw kan dagvaarden bij de rechtbank Midden-Nederland, zodat de liquidatiezaken samen kunnen worden behandeld. 

Marengo

B. staat terecht voor de moord op Kok. Hij zou op de uitkijk hebben gestaan bij die liquidatie, maar hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij andere zaken. Hij zou deel uit maken van de groep van de voortvluchtige Ridouan Taghi.

Behalve Achraf B. is ook Zakaria A. (25) verdachte van de moord op Martin Kok, die in 2016 dood geschoten werd bij seksclub Bocaccio in Laren. De zaak Marengo draait nu om vier moorden en vijf pogingen of voorbereidingen voor moord. De veronderstelde leider van de criminele organisatie, Ridouan Taghi en zijn kompaan Saïd Razzouki zijn nog altijd voortvluchtig. Eerder was er in de beveiligde rechtbank op Schiphol een zitting waarbij zeven van de elf verdachten aanwezig waren.

Kroongetuige

Een voormalig lid van de Taghi-organisatie, Nabil B. (31) is kroongetuige geworden. Volgende maand maakt het Openbaar Ministerie waarschijnlijk bekend of Taghi en Razzouki (bij verstek) ook gedagvaard zullen worden op de vervolgzittingen die in juli staan gepland. Dan zal misschien ook kroongetuige Nabil B. door de rechtbank worden gehoord.

Vier moorden

Behalve Martin Kok, wordt de criminele organisatie de volgende moorden ten laste gelegd: Hakim Changachi (12 januari 2017), Samir Erraghib (7 april 2016), Ranko Scekic (22 juni 2016). Verder de voorbereiding van de moord op Khalid H., de voorbereiding van de moord op Mustapha “Moes” F., voorbereiding van moord op Ebrahim B. en de voorbereiding van moord op Mohamed “Chino” El M. En zijn broer. Het bewijs in de Marengo-zaak komt vooral van honderden pagina’s met verklaringen van kroongetuige Nabil B. en evenzovele pagina’s met gekraakte pgp-berichten tussen e-mailadressen die door het Openbaar Ministerie aan de verdachten worden toegeschreven.

Zie ook:

Mysteries rond de dood van Martin Kok

Nieuwe verwikkelingen in moordzaak Martin Kok

Kroongetuige zag zijn huurmoord voor zijn ogen gebeuren

OM: moordbewijs uit pgp-gesprekken en van kroongetuige (UPDATE4)