OM: moordbewijs uit pgp-gesprekken en van kroongetuige (UPDATE4)

Volgens justitie wilde een criminele organisatie die wordt verdacht van het plegen van de moorden op Hakim Changachi en Samir Erraghib ook een aanslag plegen op “Moes” F., de eigenaar van Club No Limit in Zoetermeer.

Door Wim van de Pol

Dat bleek woensdagochtend op een pro forma-zitting tegen zeven verdachten, waaronder de kroongetuige Nabil B.. De kroongetuige was aanwezig in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Hij zat vermomd en geschminkt in een aparte cabine, en was alleen zichtbaar voor de rechtbank en het Openbaar Ministerie. Van de zes andere verdachten waren er vier aanwezig. De rechtbank besloot woensdagmiddag dat alle verdachten nog zeker drie maanden in voorlopige hechtenis moeten blijven.

Kroongetuige

De rechter-commissaris heeft de overeenkomst met de kroongetuige al rechtmatig gevonden. Er is een serie kluisverklaringen van hem beschikbaar. Die verklaringen heeft het Openbaar Ministerie deels zwartgemaakt, om veiligheidsoverwegingen, en in het belang van andere lopende onderzoeken.

De twee officieren van justitie van het landelijk parket die het onderzoek 26Marengo leiden zeiden dat de kroongetuige wat hen betreft pas tegen het eind van 2019 zal kunnen worden gehoord. Dat komt omdat justitie tot die tijd de overeenkomst van de kroongetuige met de Staat geheim wil houden. Dat is volgens justitie nodig in het onderzoeksbelang (hij verklaarde over andere moorden) en in het belang van de veiligheid van nog aan te houden verdachten en getuigen. Als de overeenkomst niet openbaar is dan is verhoor niet mogelijk, aldus het OM. De rechtbank is akkoord om minimaal te wachten met het verhoren van de kroongetuige tot medio 2019.

Advocaat Nico Meijering noemt de beslissing van de rechtbank ‘extreem teleurstellend’. Meijering:

Ik vrees dat het OM een jaar lang met de getuige alles voor een veroordeling dichttimmert, waarna wij nog een paar vraagjes mogen stellen. Het lijkt bijvoorbaat kansloos zo. Het zij zo.

EBI

De advocaat Nico Meijering, van een van de hoofdverdachten, Mohammed R., zei dat zijn cliënt nu een jaar in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zit. Hij vroeg of het niet mogelijk is de kroongetuige al eerder te verhoren. Ook wil Meijering van het Openbaar Ministerie weten of er elementen uit zijn verklaringen zijn weggelaten die ‘zaaksinhoudelijk van belang zijn’. Meijering wil de kroongetuige vandaag al een paar vragen stellen. Volgens hem staat vast dat B. in zijn kluisverklaringen op onderdelen niet naar waarheid heeft verklaard.

Bewijs

Mohamed R. en de medeverdachten vormden volgens het Openbaar Ministerie een goed georganiseerd netwerk dat moorden liet plegen. Ze deden dat volgens de officieren in opdracht van de voortvluchtige Ridouan Taghi. Justitie legt in ieder geval de moorden op Erraghib (op 17 april 2016) en Hakim Changachi (op 12 januari 2017) ten laste en ook de voorbereidingen van een moord op 14 januari 2017.

Het bewijs moet in de eerste plaats komen uit verklaringen van kroongetuige Nabil B. Zo heeft B. verteld dat op de avond voor de moord op Samir Erraghib Mohamed R. hem in een lounge in Utrecht zei beter even niet naar IJsselstein te rijden. B. reed in dezelfde auto met dezelfde kleur als Samir Erraghib. ‘Die kleine’ gaat Samir pakken’, zou R. hebben gezegd. B. zei te weten dat R. met ‘kleine’ Ridouan Taghi bedoelde.

Pgp-berichten

De rest van het bewijs moet komen van ontsleutelde pgp-berichten: van de Canadese servers van Ennetcom en van de PGPSafe-server in Costa Rica. In die berichten worden (bijvoorbeeld) feiten over de moord op Erraghib besproken, zoals dat het slachtoffer met zijn dochtertje in zijn auto zat. En dat de vluchtauto (een BMW M5) niet wilde starten.

Een e-mailadres dat justitie linkt aan Ridouan Taghi sprak met een verdachte over het niet starten van ‘die kk M5’ en ‘wat een kk zooi’. Ook het motief voor de moord zou blijken; Samir Erraghib zou ’info over ons geven’, aldus een bericht dat Taghi zou hebben verstuurd.

Bowy T. en Abdelghani El H., de twee daders van de liquidatie van Samir Erraghib, kregen van de rechtbank 20 jaar cel.

Familielid

Een pgp-adres dat zou toebehoren aan een broer van Taghi (die overigens met een andere broer vastzit in Marokko) berichtte aan één van de verdachten :

Pat zei zelfs als jullie m op klaarlichte dag doen worden jullie allemaal goed beloond en geen paniek of stress zei die. Kalm en stylvol. Ook t spot werk (…) jullie verdienen het, jullie laten meer zien dan welke andere jongens van mij ooit hebben gedaan. (…) Jullie zijn 1 fucking goeie groep bro. Wees daar trots op! Jullie gaan nog ver komen als jullie zo doorgaan.

Volgens justitie wordt met “pat” Ridouan Taghi bedoeld. Overigens wordt een belangrijk discussiepunt in de zaak hoe justitie voor iedere verdachte gaat bewijzen wie er achter de pgp-adressen schuilgaat. Volgens verschillende advocaten maakt de recherche helemaal geen waterdichte koppeling tussen pgp-accounts en hun cliënten.

Snelle fiets

Ridouan Taghi

Er is in de pgp-berichten sprake van: auto’s (‘snelle fiets’), distributie van wapens (‘ijzers’ en ‘kalas’), uitvoerders (‘heads’) en uitbetaling van geld. Voor observatie- en koeriersdiensten rond een moord zou één van de verdachten 20.000 euro hebben ontvangen. Eén van de verdachten zou 90.000 euro hebben uitbetaald.

Justitie vindt het ook van belang dat een verdachte die duidelijk lager in de hiërarchie zat in de communicatie sprak over ‘wij’, een bewijs voor de criminele organisatie.

Ook zeiden de officieren van justitie dat de organisatie volgens ‘een verdeel- en heers-model’ werkte. Er werd ‘gecontroleerd’ of de verschillende leden van de groep hun taken goed uitvoerden, taken zoals het schoonmaken van auto’s na een liquidatie of het “sweepen” van auto’s, d.w.z. checken of er een peilbaken of microfoon in zat.

No Limit

Rivaal Mustapha F. werd door verdachten aangeduid als ’die hond van de club’ of ‘Moes No Limit’. Op F. is in 2017 een mislukte aanslag gepleegd in de Marokkaanse stad Marrakech, waarbij de moordenaars een onschuldige student dodelijk troffen. Volgens de politie waren de daders deels afkomstig uit hetzelfde netwerk.

Nu blijkt dat volgens de politie enkele verdachten en een “bekende” VW Polo in een bepaalde periode rond de Zoetermeerse Club No Limit rondhingen. Volgens de politie was dat om F. te observeren en hem uiteindelijk te liquideren. Uit de Ennetcom-berichten zou blijken dat dit steeds niet lukt omdat er teveel bewakers zijn bij de club No Limit, of omdat F. zelf heel scherp oplet. Deze voorbereidingshandelingen zijn overigens aan niemand ten laste gelegd.

Advocaten van verschillende verdachten vroegen de rechtbank vanmorgen om opheffing van de voorlopige hechtenis, omdat zij onvoldoende bewijs zien voor medeplegen van moord of deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank besloot dat er nog voldoende aanwijzingen en gronden zijn om de verdachten nog drie maanden langer in hechtenis te houden, de volgende zitting is op 5 februari.

Monsterproces rond Utrechtse verdachten in voorbereiding

Kroongetuige krijgt zeven maanden voor wapenbezit

Verdachten liquidatie Changachi blijven vastzitten (UPDATE)

Kroongetuige Nabil B. wil betere bescherming