Nieuwe verdachte Spijkenisse-moord was Haagse president Caloh Wagoh (UPDATE)

De derde verdachte die begin deze maand is aangehouden voor de moord op de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts (foto) is Marciano M. (42). Hij was de president van Caloh Wagoh MC in Den Haag. Het Openbaar Ministerie bracht woensdag naar buiten dat M. bij de moord volgens de politie als chauffeur voor de twee uitvoerders Errol van M. (33) en Jack S. (49) optrad.

Door Wim van de Pol

Volgens het OM is nieuw bewijs de reden om M. en de andere twee aan te houden. Een nieuwe anonieme getuige heeft namen genoemd van de de mensen die Bogaerts in het najaar van 2017 op de Lisstraat in Spijkenisse hebben vermoord.

Marciano M. was allang in beeld bij de recherche in het Eris-onderzoek naar Caloh Wagoh omdat hij de president van de club in Den Haag was. Na de moord op Jaïr Wessels op 7 juli 2017 in Breukelen leidden verschillende sporen de recherche naar Michel K. en (de latere kroongetuige) Tony de G. en ook naar landelijke Caloh Wagoh-president Delano “Keylow” R..

Op 21 september 2017 was de liquidatie van Bogaerts. Op 13 oktober van dat jaar werden Michel K. en Tony de G. opgepakt. In januari 2018 begon De G. tegen de recherche verklaringen af te leggen.

Doorn

Volgens Tony de G. waren Michel K. en Jack S. in Den Haag vooraanstaande leden van Caloh Wagoh. De Haagse president Marciano M. speelde een rol bij het opdracht geven voor het beschieten van een woonhuis van de Marokkaanse hasjhandelaar Mohamed H.  in Doorn, dat op 29 juni 2017 gebeurde. De opdracht kwam – zegt Tony de G. – van Delano R. die weer opdracht zou hebben gehad van van Ridouan Taghi. De G.:

Ik weet niet of Delano contact heeft gehad met die Marokkaan Taghi uit Dubai of met die Surinamer in Spanje. De opdrachtgever is sowieso Taghi, de baas. Hij vraagt Delano voor het uitvoeren van de opdracht. De andere man, die Surinamer in Spanje werkt voor Taghi [volgens de politie doelt De G. hier op Jermaine B.]

De G. kreeg het wapen voor de beschieting in Doorn uitgereikt achter een Jumbo-vestiging in Nieuwegein, het was een AK-47. De G.:

Ik moest van Delano naar Den Haag. Ik ging naar Marciano M., de president van Caloh Wagoh Den Haag. Die vond het een klus voor de sergeant in arms. Dat was Michel K.. De vice president was Jack.

Volgens de kroongetuige had Michel K. steeds geweigerd liquidaties te doen. Om zich nu te bewijzen tegenover M. en Jack S. nam hij nu de klus aan en beschoot hij het huis in Doorn met de AK-47. En daarna was K. – zegt de kroongetuige – ook bereid om aan de liquidatie van Wessels in Breukelen (op 7 juli 2017) mee te doen.

Marciano M. stuurde in opdracht van Delano R. Jack S., Tony de G., en anderen aan en perste volgens De G. ook mensen af. De G. stelt in een verklaring als hem een foto van M. wordt getoond:

Dat is Marciano M.. Ken ik al mijn hele leven. Heb bij hem in de chapter gezeten. Hij is nu president van Den Haag. Hij heeft de beschikking over Jack. Hij staat persoonlijk in contact bij Delano. Hij stuurt Jack aan. Hij krijgt klussen van Delano. Hij is bereid om alles te doen voor geld. Hij doet niets zelf maar stuurt het aan, laat het aan andere over zoals X of een Jack.

Anonieme getuige

Opvallend is dat de kroongetuige De G. niet belastend verklaarde over Marciano M. in de zaak van de moord op Stefaan Boogaerts. De kroongetuige weet ook niet het fijne van die liquidatie. Hij zegt van verschillende verdachten te hebben gehoord  (onder meer van Delano R.) dat er in Spijkenisse aan de Lisstraat een Belg geliquideerd moest worden. In het voorjaar van 2017 was dat geprobeerd. Toen waren de schutters te laat geweest. De getuige raakte via het nieuws ervan op de hoogte dat de Belg in september alsnog werd doodgeschoten. Hij zegt ook te weten dat dit door andere mannen is gebeurd. Hij had verder gehoord van anderen dat de Belg ‘op de lijst van Taggie’ had gestaan. De naam van Marciano M. komt in zijn verhaal over Boogaerts niet voor. De woensdag gepresenteerde anonieme getuige zegt kennelijk wel meer te weten over deze zaak. Marciano M. zou als chauffeur hebben opgetreden bij deze liquidatie, aldus de getuige.

Meer:
Gwenette was vriend van The Wizzard en C-Murder

Hoe de Utrechtse vergismoord Keylow in beeld bracht