2 mannen opgepakt voor liquidatie Marrakech (UPDATE)

In Marokko zijn twee broers van de internationaal gezochte Ridouan Taghi opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in Café La Crème in Marrakech. Dat zegt advocaat Inez Weski desgevraagd aan De Telegraaf te hebben bevestigd.

DGSN

Maandag bleek eerder uit een verklaring van het directoraat-generaal voor de Nationale Veiligheid (DGSN) van Marokko, die aan Marokkaanse media werd verstrekt, dat er twee mannen die internationaal werden gezocht voor de aanslag waren aangehouden. Zij zouden de twee Nederlandse schutters hebben geholpen. Over de identiteit van de twee werd niets bekendgemaakt.

Foltering

Weski zegt aan Crimesite dat ze de Nederlandse consul in Marokko heeft aangeschreven om de zaak van de twee in de gaten te houden. Ze zegt de consul te hebben geattendeerd op bevindingen van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat stelt dat er in Marokko voor verdachten grote risico’s op foltering bestaan.

Ridouan Taghi wordt internationaal gezocht op verdenking van het opdracht geven voor moord op een man in Utrecht in 2017.

Al Hoceima

De twee verdachten werden aangehouden in verschillende woningen in de buurt van de kustplaatsen Al Hoceima en Oued Laou, aan de Middellandse Zee. Bij hun arrestatie werden ook cash geld en mobiele telefoons in beslag genomen. De broer en vermeende opdrachtgever van de liquidatie in Marrakech zou zich buiten Marokko bevinden.

Bekenden van de politie

Bij de liquidatie in Marrakech kwam een 26-jarige student om het leven. Dat was een vergissing. De aanslag was eigenlijk bedoeld voor de eigenaar van Café La Crème, Mustapha F., alias Moes. Er zijn twee mannen aangehouden die ervan worden verdacht de fatale kogels in het café te hebben afgevuurd. Het gaat om Shardyone S. (29) geboren op Curaçao en Edwin R. M. (24) geboren in Amsterdam. Beiden zijn bekenden van de Nederlandse politie.

Derde verdachte

In november vorig jaar werd nog een derde verdachte aangehouden: Anouar B., alias Zwartkat. B. was in 2016 verdachte van betrokkenheid bij het plaatsen van een zwaar explosief onder de auto van misdaadblogger Martin Kok (die in december 2016 is geliquideerd). Nadat Kok in restaurant Klein Kalfje aan de Amsteldijk in Amsterdam-Zuid was wezen eten ontdekte hij het explosief zelf. Naast B. zat er ook een 49-jarige man uit Zuid-Holland vast. De raadkamer van de rechtbank zag vorig jaar onvoldoende ernstige bezwaren om de twee langer dan twee weken gevangen te houden.