“Peerke” S. gearresteerd in onderzoek synthetische drugs (UPDATE)

De politie heeft dinsdag Peter “Peerke” S. (59) gearresteerd in een onderzoek naar internationale handel in synthetische drugs. De arrestatie van S. is inmiddels bevestigd door verschillende bronnen na berichtgeving in De Telegraaf. Eindhovenaar S. was getuige in het liquidatieproces Passage, waarin onder onder meer Dino Soerel tot levenslang werd veroordeeld. Hij was rond de eeuwwisseling een van de hoofdverdachten in een wereldwijd onderzoek naar de export van xtc-pillen.

Spanje

Volgens de politie zijn er in het onderzoek in totaal acht verdachten opgepakt. Er waren invallen in Eindhoven, Valkenswaard, Waalre, Heeze, Eersel, Venlo, Eindhoven, Weert, Bladel en in Spanje en België. De verdachten zijn in Nederland en in het buitenland gearresteerd. In Nederland is in 14 woningen en bedrijfspanden op locaties in de provincies in Noord-Brabant en Limburg gezocht naar bewijs, zoals computers en telefoons.

Hoofdverdachte Peerke S. is aangehouden in het huis van bewaring. Hij zou morgen vrij komen. Waarvoor hij in hechtenis zat is onbekend. De andere verdachten zijn mannen in de leeftijd van 29 tot 54 jaar.

De politie vond bij één van de invallen een vuurwapen, een kilo drugs, vermoedelijk crystal meth, en ook een grote hoeveelheid chemicaliën, en enkele ketels om synthetische drugs mee te maken

Encrochat

De zaak is volgens de politie aan het rollen gekomen door informatie die naar boven kwam in gekraakte chats van EncroChat. Eind 2020 is de landelijke eenheid onder gezag van het landelijk parket het onderzoek gestart. Hierin kwam naar voren dat een criminele groepering zich mogelijk bezig hield met grootschalige invoer van chemicaliën voor synthetische drugs, het opzetten van drugslabs, het produceren van synthetische drugs en met het in- en uitvoeren van cocaïne.

In 2018 was S. verdachte in een onderzoek naar de invoer van ruim 1.500 kilo cocaïne vanuit Ecuador en 2.100 kilo grondstof voor drugs uit China, en naar een voorraad drugs en geld die in Eindhoven is gevonden. S. kreeg een minimale straf, onder meer omdat de rechtshulp met Ecuador niet tot stand kwam.

Israelier

In 2007 kreeg Peter S. ruim elf jaar cel voor die xtc-handel. In 2001 liep bij de politie een onderzoek naar een Amsterdamse Israeliër die samen met andere Israeliërs verantwoordelijk zou zijn voor een internationale smokkel van xtc, onder meer naar de Verenigde Staten. Op 20 november 2001 was er in de Duitse havenstad Lübeck een inbeslagname van 1,6 miljoen xtc-pillen. Die pillen zaten verstopt tussen dozen droogbloemen, en hadden als bestemming Australië.

Op een Pools zeiljacht in de haven van Zierikzee lagen in 2002 1,5 miljoen xtc-pillen. Korte tijd later trof de recherche een kleine 100.000 pillen aan in een garagebox in Spijkenisse. De Duitse en de Nederlandse vangst bevatten dezelfde pillen. Die waren gemaakt onder leiding van Peter S. zo concludeerden de rechters.

Volgens het Openbaar Ministerie was S. op dat moment misschien wel de grootste producent van xtc ter wereld.

A2

S. kwam in 2010 op vrije voeten. In dat jaar namen onbekenden zijn woning in Eindhoven onder vuur met automatische geweren, waarbij vele tientallen keren werd geschoten. Peer S. kreeg daarna voor langere tijd een gebiedsverbod voor dat deel van Eindhoven, maar hoefde uiteindelijk niet te verhuizen.

In 2011 trad S. op als getuige van de verdediging van onder meer Jesse R. in het Passage-proces. Hij vertelde dat hij op zekere dag tijdens een afspraak in de buurt van de A2 in Utrecht van kroongetuige Peter La Serpe had gehoord dat deze die dag iemand had doodgeschoten. Dat was volgens Jesse R. hasjhandelaar Gerrie Bethlehem die later in 2002 zou worden gevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal. La Serpe hadden niets over deze moord verteld. Rechtbank en gerechtshof vonden La Serpe niettemin betrouwbaar genoeg als getuige.

In 2019 besloot het gerechtshof Den Bosch dat S. en zijn vriendin samen nog 400.000 euro aan crimineel verdiend vermogen aan de Staat moesten betalen. Het Openbaar Ministerie had 1,5 miljoen euro gevorderd, maar de rechtbank kwam in 2012 tot 200.000 euro.