Spaanse rechtszaak moord op Nederlander

In Spanje is de rechtszaak begonnen tegen de verdachten van de moord op de Nederlander Martin Verfondern. Een vete tussen twee families in een Galicisch gehucht lijkt het motief voor de moord te zijn geweest.

Nachtmerrie

Het is een morbide versie van de serie ‘Ik vertrek’, de moord op Martin Verfondern, waarvan de rechtszaak afgelopen week van start is gegaan in Spanje. Het is het verhaal van een activistisch stel, dat uit Nederland vertrok, om zich te vestigen in het spookstadje Santoalla in Noord-West Spanje, waar slechts één andere familie woonde, de Rodriguezes. De uitgekomen droom van een biologische boerderij veranderde in een provinciale nachtmerrie, toen Verfondern op 19 januari 2010 plotseling verdween, nadat hij boodschappen was gaan doen. Pas vier jaar later werden zijn auto en zijn lichaam gevonden. Zijn oude Chevrolet Blazer was verbrand, even verderop werden zijn aangevreten stoffelijke resten gevonden, zijn laptop, en een onbekende telefoon.

Neergeschoten

Omdat Verfondern en zijn vrouw in staat van onmin leefden met hun buren, gingen naar hen al snel de verdenkingen uit. Maar pas toen er bij hen in december 2014 door de Guardia Civil een pistool werd gevonden, waarmee de tot Nederland genaturaliseerde Duitser bleek te zijn doodgeschoten, werden twee broers van de familie aangehouden. De geestelijk gehandicapte Carlos Rodríguez (50) bekende daarna de moord op de 51-jarige Verfondern. Hij zou hem hebben aangesproken op zijn wilde rijgedrag door het vervallen dorpje, waarna een ruzie volgde, die tot een fatale schietpartij leidde. Zijn andere broer, Julio (53)  zou daarna hebben geholpen de moord te verdoezelen. De politie vond bij de plaats delict sporen die hen leidde naar de schuld van de broers in de zaak.

Cel

De Spaanse rechter onderzoekt tijdens de zitting twee scenario’s: of Carlos verhaal klopt, of er was sprake van voorbedachte rade door de beide broers. In het eerste geval eist justitie 17 jaar cel voor Carlos, omdat hij geestelijk achtergebleven is. In het tweede geval wordt tegen Julio ook een celstraf geëist, van 18 jaar. De ruzie tussen de twee families in het dorpje ontstond, nadat Verfondern pogingen had gedaan het dorpje op te knappen, en hij vervolgens ook aanspraak deed op vergoedingen voor de kap van bomen in de omgeving. Volgens het Spaanse Hooggerechtshof had hij hier recht op, nadat hij een zaak tegen de Rodríguezes had aangespannen.

Broers bekennen moord op Nederlander (UPDATE)

Broers vast in zaak verdwenen Nederlander

Botresten in Spanje zijn van Nederlander

Guardia Civil ondervraagt buren dode NL’er (VIDEO)