Taghi in rechtbank: ‘Kroongetuige is een fantast’ (UPDATE)

In de zwaarbeveiligde Bunker in Amsterdam-Osdorp stonden maandag zestien verdachten in het Marengo-proces terecht voor zes moorden, vier moordpogingen, drie voorbereidingen voor een moord en een poging tot het veroorzaken van een explosie. Ook hoofdverdachte Ridouan Taghi was voor het eerst aanwezig in de rechtbank tijdens de start van de inhoudelijke behandeling. De enige afwezige was Saïd Razzouki, die op uitlevering wacht in Colombia.

Geoliede moordmachine

Alle verdachten worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die moorden pleegde. Volgens justitie komt in het strafdossier een beeld naar voren van een geoliede moordmachine. Daarbij gold een vaste rolverdeling van chauffeurs, spotters en schutters. Een mensenleven was volgens het OM niets waard, gelet ook op bijvoorbeeld de vergismoord op Hakim Changachi in 2017.

Grootste beveiligingsoperatie ooit

De beveiligingsoperatie rond het strafproces is de grootste ooit in Nederland. Er was een grote politiemacht op de been met zwaarbewapende agenten, een helikopter en drone. De eerste zitting in het Marengo-proces vond drie jaar geleden plaats. De inhoudelijke behandeling van het proces zal ongeveer een jaar gaan duren. De rechtbankvoorzitter benadrukte maandag al dat het proces er één van de lange adem zal zijn. Zo moet de inhoud van de iPhone – waarover kroongetuige Nabil B. loog – nog aan het dossier worden toegevoegd, en loopt er ook nog een ander onderzoek.

Buiten het perscentrum op Schiphol was een groep demonstranten en aanhangers van de groep Taghi aanwezig. De groep jongeren droegen witte T-shirts met leuzen als ‘no fair trial’. (tekst loopt door na de advertenties).

‘Kroongetuige liegt’

Kroongetuige Nabil B. zei maandagochtend dat hij volledig achter zijn verklaringen blijft staan en niets nader te verklaren heeft. Mohammed R. zegt dat hij de verdenkingen over de moord op Ranko Skekic “afschuwelijk” vindt en niets te maken heeft met de moord. Volgens hem liegt Nabil B. in zijn verklaringen.

De andere verdachten ontkennen of beroepen zich op hun zwijgrecht.

Ridouan Taghi, die zijn lange haar inmiddels heeft afgeknipt, zei aan het einde van de ochtend dat hij ‘vooralsnog niks te melden’ had. Toen hij later op de middag opnieuw het woord kreeg om kroongetuige Nabil B. te bevragen, zei Taghi:

‘Hoe komt hij erbij dat hij bij een organisatie of een club hoort? Heeft hij weleens persoonlijk contact gehad met leden van die organisatie, anders dan de broers Razzouki? Heeft hij weleens iets gegeten en gedronken met andere verdachten die hier zitten?’

Ridouan Taghi vroeg ook aan Nabil B. hoe die zo zeker wist dat de onderschepte pgp-berichten van hem zouden zijn.

‘Hij doet allemaal aannames. Hoe weet hij dat die berichten van mij zijn? Stond mijn naam er boven of zo? Hij is een soort orakel geworden. Ik zie nergens bewijs. Is er enig bewijs dat die berichten van mij zijn? Ik zie dat bewijs nergens.’

Als B. zegt dat daarvoor voldoende bewijs is in het strafdossier, besluit Taghi: ‘Ik heb deze pathologische leugenaar niets meer te vragen.’

De volgende zittingsdagen in het Marengo-proces vinden plaats op 7 en 9 april.