Tattoo-verdachten vrijgesproken van moord op Onno Kuut (UPDATE5)

Brian (31) en Cor P. (35), Henk S. (44) en Evert S. (38) die bekend zijn geworden als de “tattoo-killers”, na hun veroordeling voor een mislukte moordaanslag in 2009, zijn vrijgesproken van de moord op Onno Kuut (30), in begin van 2009.

Voortvluchtig

Het Openbaar Ministerie had levenslang tegen de vier geëist. Ze moesten in een slepend proces terechtstaan nadat ze sinds 2016 werden vervolgd. De rechtbank had hen alle vier enige jaren geleden op vrije voeten gesteld. Inmiddels is Cor P. – die onder voorwaarden voor een eerdere straf vrij was – voortvluchtig nadat hij eerder deze maand zijn enkelband doorknipte. Alleen Evert S. zit nog vast, voor een eerdere veroordeling.

De rechtbank erkent dat er aanwijzingen in het dossier zitten dat de vier verdachten in de buurt zijn geweest op het moment van de moord. Zo zijn er track en trace-informatie van door hen gehuurde auto’s, en locatiegegevens van telefoons. Ook zijn bezittingen van Kuut teruggevonden in een gracht in Schiedam. Er zijn ook aanwijzingen dat verdachten daar in de buurt zijn geweest. Al met al vindt de rechtbank het bewijs tegen de vier verdachten te mager. Zo is er informatie van het Team Criminele Inlichtingen en zijn er getuigenverklaringen. Daarnaast is er track en trace-informatie van gehuurde auto’s, die duiden op aanwezigheid van die auto’s in Hoek van Holland in de tweede helft van de maand maart 2009. Alle verdachten zwegen tijdens hun proces, ook op punten waar uitleg nodig was, zoals wie de gehuurde auto’s heeft gebruikt en op welke tijdstippen.

Kuut was geadopteerd en kwam in Twente als hooligan in de criminele wereld terecht.

Mishandeld

Het lichaam van Kuut is in maart 2009 gevonden, half begraven, in het zand van de duinen bij Hoek van Holland. Hij was ernstig mishandeld, en onder meer met mes of een machete in zijn gezicht geslagen.

Kuut had net als de verdachten grote Chinese letters op zijn rug laten tatoeëren. Hij maakte deel uit van dezelfde groep. Het Openbaar Ministerie heeft een aantal motieven gegeven voor de moord op Kuut. Een daarvan is dat Kuut is vermoord omdat hij eerder in 2009 bij Leiderdorp Boneka Belserang en Yassin Chakor om het leven zou hebben gebracht. Het zou niet de bedoeling zijn geweest om ook Belserang te doden en de dood van Kuut zou een compensatie zijn geweest. Ook vermoeden de officieren van justitie dat met het doden en laten verdwijnen van Kuut een potentiële getuige uit de weg werd geruimd.

Het OM ziet een tweede motief in de ruzie die Kuut had met zijn jeugdvriend (en Saturadah-oprichter) Michel B.. Na de Kerst van 2008 kreeg hij ruzie met B., die hem er onder van betichtte tienduizenden euro’s te hebben gestolen. Kuut zou de tattoo-verdachten hebben gevraagd B. te helpen liquideren, maar dat zou zijn omgedraaid. (tekst gaat verder onder reclame)

Andere verdachten

Michel B. is door een getuige aangewezen als de opdrachtgever voor de moord op Kuut. In mei 2013 bekende een andere man bij de moord op Kuut betrokken te zijn geweest. Ook was er een Britse man enige tijd verdacht in de zaak. Hij verbleef in het vroege voorjaar van 2009 in een appartement vlakbij de locatie waar Kuut werd gevonden.

De vier tattoo-verdachten werden in 2014 in hoger beroep veroordeeld tot straffen tot 13 jaar cel  voor het beschieten van Marlon D. in augustus 2009, die daardoor invalide raakte. Het Openbaar Ministerie zei dat er aanwijzingen zijn dat de vier professionele huurmoordenaars waren.

Zie vonnis.