Toch weer levenslang voor Iliass K. voor drie liquidaties
Amsterdammer Iliass K. (36) is in hoger beroep door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot levenslange celstraf voor het aansturen van meerdere moorden, waaronder een vergismoord in de oostelijke binnenstad. Vier andere verdachten kregen gevangenisstraffen van twee jaar tot bijna acht jaar cel.
Himalaya
Strafzaak Himalaya draaide om een criminele (moord-)organisatie die in de jaren 2013-2016 actief was, en verantwoordelijk was voor meerdere liquidaties en voorbereiding daartoe.
Het gerechtshof gaat ervan uit dat Iliass K. en de medeverdachten behoorden tot de in 2014 vermoorde Gwenette Martha, die een bloedige strijd uitvocht met een rivaal uit Amsterdam-Zuid, Houssine A..
Het bewijs in deze strafzaak bestond voor een groot gedeelte uit onderschepte pgp-berichten van Ennetcom en PGPSafe.
Dodenlijst
De organisatie hanteerde een dodenlijst en het hof zegt het weerzinwekkend te vinden dat de mannen op deze manier over leven en dood dachten te kunnen beschikken.
Een groot deel van de criminele organisatie kreeg een maandelijks inkomen voor hun aandeel aan de moorden.
Vergismoord
Het hof veroordeelt Illias K. tot een levenslange gevangenisstraf. Hij was verantwoordelijk voor medeplegen van de liquidatie van Alexander Gillis in februari 2014 in Zaandam, en van Stefan Eggermont in juli 2014 in de Amsterdamse binnenstad. Eggermont werd bij vergissing doodgeschoten, het feitelijke slachtoffer was Omar L., een kopstuk uit de rivaliserende groep, die inmiddels ook levenslange celstraf heeft gekregen.
K. was ook medepleger van de moord op de in Iran geboren Massod Amin Hosseini in september 2014 in Amsterdam-Osdorp en van de voorbereiding voor de liquidatie van de neef van Alexander Gillis. Hosseini was de schutter die Eggermont doodschoot.
Ook de rechtbank legde K. al levenslang op. K. heeft vanaf een zeker moment in het proces berouw getoond.
Levenslang betekent in Nederland in principe ook daadwerkelijk levenslang zitten, hoewel de laatste jaren enkele levenslang gestrafte mannen gratie hebben gekregen.
Schadevergoeding
Alle vijf verdachten zijn veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele organisatie en voor andere feiten. De vier andere verdachten krijgen zeven jaar en negen maanden, twee jaar cel en vijf jaar gevangenisstraf. Deze laatste verdachte Surailie I. krijgt de maximale straf van vijf jaar omdat hij al een celstraf van 15 jaar heeft voor doodslag in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Iliass K. moet aan de nabestaanden van Alexander Gillis en Stefan Eggermont in totaal een schadevergoeding van bijna 692.000 euro betalen. In de meeste gevallen neemt de Nederlandse staat die vergoeding over omdat veroordeelden onvoldoende vermogend zijn.