Turkije werkt niet mee aan Demmink-onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek naar het vermeende seksueel misbruik van twee minderjarige jongens in Turkije door oud-secretaris-generaal Joris Demmink loopt stuk. Turkije zegt om ‘juridische redenen’ niet te kunnen meewerken. Aldus een woordvoerder van de Haagse rechter-commissaris tegen de NRC.

Jaren negentig

De beschuldigingen zijn in Turkije al eens onderzocht en de Turken staan niet toe dat iemand twee keer voor hetzelfde feit kan worden vervolgd. De Haagse rechter-commissaris Yolande Wijnnobel heeft in totaal drie reizen naar Turkije gemaakt om te proberen getuigen te horen. Ze wilde onder meer de mannen horen die zeggen als tieners in de jaren negentig te zijn misbruikt door Demmink. Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) vroeg deze zomer telefonisch zijn Turkse ambtgenoot het Nederlandse onderzoek doorgang te laten vinden. Eerder zeiden de Turken wel mee te werken aan het onderzoek.

Vermoeden van schuld

In 2013 bleek op grond van een document dat was ondertekend door een vooraanstaand officier van justitie in Istanbul dat er onderzoek naar Joris Demmink had plaatsgevonden. Demmink heeft altijd categorisch ontkend in de jaren negentig in Turkije te zijn geweest. Maar in dat document stond evenwel dat Demmink wel in Turkije was geweest. Dat gegeven was één van de belangrijkste overwegingen voor het gerechtshof in Arnhem strafrechtelijk onderzoek naar Demmink te bevelen, nadat het Openbaar Ministerie aangiftes naast zich neer had gelegd. Volgens het hof zijn er ‘voldoende feiten en omstandigheden waaruit een redelijk vermoeden van schuld voortvloeit’.

Overeenkomst

De Nederlandse advocaat van de jongemannen die aangifte deden is Adèle van der Plas. Zij denkt dat er sinds de jaren negentig tussen Nederland  en Turkije een ‘geheime overeenkomst’ bestaat. Turkije zou Demmink met rust laten als Nederland de vooraanstaande Koerd Hüseyin Baybasin zou vervolgen. Die is in 2002 tot levenslang veroordeeld. Een tweede herzieningsverzoek loopt nu bij de Hoge Raad.

Naast het onderzoek naar Demmink in Turkije loopt er ook onderzoek naar beschuldigingen van misbruik door Demmink in Nederland. Volgens de NRC wordt dat waarschijnlijk dit jaar afgerond.

Zie ook:

Kosten Demmink hoger dan gemeld aan Kamer

Advocaat Demmink krijgt waarschuwing

Alle berichten over Demmink.