Verdachten Duitse plofkraken in Amsterdam berecht

Volgende week dinsdag staan twee Amsterdamse en een Utrechtse plofkraak-verdachte voor de rechtbank in Amsterdam omdat ze in Duitsland twee plofkraken zouden hebben gepleegd. Eén van de verdachten is Omar “Centjes” E. (29). Een andere is van een bekende Utrechtse familie, Mohamed C. (30).

(beeld uit archief)

Auto’s

De derde verdachte Hasan K. (35) uit Amsterdam. Volgens het Openbaar Ministerie vormden ze een criminele organisatie die auto’s stal en heelde, kentekenplaten ontvreemde en plofkraken pleegde. De kraken in kwestie werden gepleegd op 1 februari 2017 in Neukirchen-Vluyn (D) en op 17 februari 2017 in Aachen-Simmerath (D). Bij de eerste kraak namen ze volgens justitie circa 118.000 euro mee en bij de tweede ongeveer 120.000 euro. Ook zou het drietal geld, auto’s, motoren, sieraden, horloges en merkkleding hebben witgewassen.

Diamantbuurt

Volgens Het Parool was het eerst de bedoeling om de drie in Duitsland te berechten. Nadat de Nederlandse dossiers aan de Duitsers waren overgedragen bedachten die zich en nam Nederland de zaak terug.

Omar “Centjes” of “Soesie” E. komt uit de Diamantbuurt aan de oostelijke rand van de Amsterdamse Pijp. Hij stond in een café aan de westelijke kant van de Pijp toen op een late voorjaarsavond in 2018 onbekenden hem en Riff W. beschoten vanaf de hoek van de Van Ostadestraat en Ruysdaelkade. Riff W. schoot terug. W. kreeg voor die schietpartij vorig jaar twee jaar cel. Centjes werd later aangehouden met onder meer een omgebouwd gaspistool op zak, dat hij droeg voor zijn veiligheid, zei hij, en kreeg daarvoor tien maanden cel.

Het Parool schrijft dat de politie in getapte gesprekken van E. na de beschieting in de Pijp informatie opving over plofkraken in Duitsland en de diefstal van een BMW en een Kia, die leidde tot het onderzoek waarin E. nu terechtstaat. Ook zeggen Amsterdamse rechercheurs twee verdachten in Duitsland te hebben herkend van flitsfoto.

Mohamed C. (30) is familie van de in 2016 verongelukte plofkraker Sadik C. en van de in 2017 in Utrecht doodgeschoten Hakim C.. Die moord is onderdeel van het Marengo-proces tegen de groep rond Ridouan Taghi. Kroongetuige Nabil B. zegt dat hij door die moord – een vergissing – besloot over te lopen naar justitie.