Vijf arrestaties in groot witwasonderzoek rond schroothandel

Maandag heeft de politie vijf verdachten aangehouden in een onderzoek naar criminele geldstromen, zo meldt het landelijk parket donderdag. De groep mannen zou vanaf 2016 in totaal voor ongeveer tien miljoen euro hebben witgewassen door criminele geldstromen af te dekken met valse facturen.

Meldingen

Vier verdachten zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle die hen voor 14 dagen in bewaring heeft gesteld. de mannen komen uit de Rijnmond, Den Bosch, Soest en Huizen. Ze zitten in beperkingen en mogen momenteel enkel contact hebben met hun advocaat.

Ze kwamen in beeld in een onderzoek dat in 2019 startte na meldingen over verdachte transacties bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Het vermoeden bestond dat er betalingen vanuit schroothandelaren plaatsvonden op facturen waar geen dienst of levering tegenover stond.

Doorzoekingen

Dat onderzoek leidde tot meerdere doorzoekingen in september 2020 waarbij in woningen en bedrijfspanden administratie, contant geld, gegevensdragers en vuurwapens in beslag zijn genomen. Afgelopen maanden is verder onderzoek gedaan aan de administratie en gegevensdragers. Op 8 maart jl. is er conservatoir beslag gelegd op banksaldi, twee woningen en vier luxe auto’s. Daarnaast is 260.000 euro contant geld in beslag genomen.

Cocaïnetransport

Het Openbaar Ministerie spreekt in zijn persbericht niet over drugshandel, alleen over ‘criminele geldstromen’.

Volgens onderzoekers die in 2019 rapporteerden over de kwetsbaarheid voor drugssmokkel van de Rotterdamse haven worden import en export van schroot zeer matig gecontroleerd door de Douane, waardoor dat soort transporten gevoelig zijn voor smokkel van bijvoorbeeld drugs of wapens.

Een cocaïnetransport van 11,5 ton dat vorig jaar november in de haven van Antwerpen is onderschept zat verborgen in een lading schroot. In februari vorig jaar bleek er in Rotterdam 270 kilo in een partij schroot te zitten. In de verdenkingen tegen Martien R. die momenteel wordt berecht voor cokehandel is ook sprake van een transport in schroot. In 2017 speelde een mega-zaak rond coketransporten in schroot waarin de naam van de Surinaamse ex-president Desi Bouterse opdook.