Nieuwe verwikkelingen in de zaak Martin Kok

Woensdagochtend was er een inleidende zitting in de zaak van de liquidatie van Martin Kok. Achraf B. verscheen vandaag voor de rechter. Hij is gisteren in zijn cel aangehouden voor een nieuwe zaak, zo bleek. Welke dat is, wilde de officier van justitie niet zeggen. 

Door Timo van der Eng

Achraf B. zit in alle beperkingen. Dat betekent dat hij, noch zijn advocaat Guy Weski, iets mag zeggen over de nieuwe zaak waarin B. verdachte is. Het feit dat B. in beperkingen zit doet vermoeden dat het om een nieuw zwaar misdrijf gaat. B. is mogelijk aangehouden in het kader van de invallen die gisteren zijn gedaan in de regio Utrecht. Die politieactie, waarbij zeven verdachten werden aangehouden, werd eerder door verschillende media in verband gebracht met de jacht op de internationaal gesignaleerde Ridouan Taghi. Een lokale website in Nieuwegein meldde woensdagochtend dat de invallen hebben plaatsgevonden in het kader van de zoektocht naar Gerel Palm, die vorig jaar maart ontsnapte uit de gevangenis in Suriname. Er is mogelijk een link tussen Palm en de (mislukte) liquidatie van Kok (zie hieronder). 

Telefoon

Het Openbaar Ministerie denkt dat Achraf B., tenger, met een klein knotje en een baard, donker gekleed, in de buurt is geweest toen Martin Kok op 8 december 2016 werd doodgeschoten in Laren. Hij zou zich ook hebben opgehouden bij Hotel Citizen M waar eerder op de dag van de liquidatie een mislukte poging werd ondernomen om Kok dood te schieten. Het OM ziet onder andere bewijs in telecomgegevens van een telefoon die aan Achraf B. te linken zou zijn. Die gsm volgde de reisbewegingen van Martin Kok op de dag van aanslag.

‘1000 procent zeker’

Ook Anouar B., alias Zwartkat, zou belastend hebben verklaard over de betrokkenheid van Achraf B. bij de liquidatie van Marin Kok. Anouar B. zou hebben gezegd dat Achraf B. tegen hem details heeft verteld over de liquidatie van Kok. Zwartkat, die vast zit in Marokko op verdenking van een vergisliquidatie in Marrakech, heeft daarbij ook aangegeven waar de wapens voor de aanslagen op Kok werden gedumpt. ‘1000 procent zeker dat de wapens daar worden gevonden’ zei hij letterlijk. Op de aangewezen plek werden daadwerkelijk wapens gevonden, maar deze matchten niet met de kogels die werden gevonden op de plaats delict. Volgens het OM zou het wel mogelijk kunnen zijn dat een van de wapens is gebruikt bij de mislukte aanslag op Kok op het einde van de middag op 8 december bij Citizen M. Dat wapen zou tekenen vertonen dat het ‘geketst’ heeft. De aanslag op Kok bij het hotel mislukte waarschijnlijk omdat het wapen niet af ging.

Twee verschillende groepen

Anouar B. zou ook hebben gehoord dat de aanslagen op Kok op 8 december door twee verschillende groepen zijn gedaan, zo bleek op de zitting vanochtend. Op degenen die de mislukte liquidatiepoging bij het hotel hebben gepleegd werd drie dagen later, op 11 december, zelf ook weer een aanslag gepleegd, aldus Zwartkat. Het zouden de twee Rotterdamse mannen zijn die zwaargewond werden gevonden in een weiland bij het Zuid-Hollandse Noordeloos. Voor de moordpoging in Noordeloos wordt Gerel Palm verdacht. Hij ontsnapte in maart 2017 uit de gevangenis in Suriname.

Volgens Anouar B. werd Martin Kok doodgeschoten door een negroïde man. Dat zou Achraf B. tegen hem hebben gezegd, aldus Zwartkat.

‘Scotty was de lokker’

Guy Weski, de advocaat van Achraf B., stelt dat Zwartkat dubieuze verklaringen heeft afgelegd om zo zijn eigen rol te minimaliseren. Volgens Weski zou Zwartkat ook hebben verklaard dat Achraf B. op de avond van de liquidatie in seksclub Boccaccio was. Martin Kok werd op de avond van 8 december 2016 geliquideerd op de parkeerplaats van de seksclub in Laren. Hij was daar in het gezelschap van Chris H., alias Scotty. De Brit werd de dag na de aanslag aangehouden, maar werd na enige dagen weer vrij gelaten. Anouar B. zou tijdens zijn verhoor door Nederlandse en Marokkaanse agenten hebben gezegd dat Kok naar Boccaccio werd gelokt door Scotty. Het rechercheteam dat de moord op Kok onderzoekt zou ook naar Schotland zijn gereisd om daar informatie te verkrijgen over een bende uit Glasgow. Die zou ook een rol hebben gespeeld bij de liquidatie van Martin Kok.

Vlinderscrime

Over het algemeen wordt aangenomen dat Kok is geliquideerd vanwege de berichtgeving op zijn website www.vlinderscrime.nl, waar hij allerlei ongecensureerde berichten publiceerde. Verdachten werden op zijn site met naam en toenaam genoemd en hun foto’s werden zonder balkjes vertoond.

Kok overleefde eerdere aanslagen. Zo werd er een bom onder zijn auto gevonden, die geparkeerd stond bij restaurant ’t Kalfje. Van het plaatsen van die bom werd bovengenoemde Zwartkat verdacht, maar niet vervolgd. Volgens Anouar B. werd die bom geplaatst door een groep Franse criminelen uit Marseille.