‘Ik was bang, laten we het daar op houden’

‘Ik was bang, laten we het daar op houden’, dat zei de van corruptie verdachte Rotterdamse douanier Gerrit G. maandag als getuige in de Rotterdamse rechtbank, op de vraag waarom hij met criminele informant “Paul” in zee was gegaan.

Door @Wim van de Pol

In augustus vorig jaar voerden zij drie gesprekken, een deel is stiekem opgenomen door Paul en vervolgens naar de politie en de media gelekt. Het was Paul die contact met Gerrit G. zou hebben gezocht. G. ontving eerst een appje in het Spaans. Hij liet dat vertalen door zijn dochter.

Later bleek dat Paul een dubbele agenda had: hij verzamelde informatie voor de TCI (Team Criminele Inlichtingen, van de politie) én hij was in Nederland om voor zijn groep uit Medellín drugsschulden te vereffenen.

Waarom voelde u zich geroepen om met hem te spreken, wilde de oudste rechter weten van G.. Hij antwoordde:

Paul wist teveel van mijn persoonlijke situatie. Dat heb ik als dusdanig bedreigend ervaren dat ik besloten heb met hem te gaan praten. Hij wist dusdanig veel, hij wist van mijn dochters, hij wist telefoonnummers, hij wist waar ik woonde. (…) Ik was onder de indruk van de persoon. (…) Al snel bleek dat hij niet was geïnteresseerd in mij maar in anderen. Toen is het gesprek wat losser geworden. (…)
Rechter: Waarom vertelde u die dingen?
Verschoningsrecht.
(…)
Rechter: Voelde u zich in de val gelokt?
Nu wel. Nu ik alle feiten een beetje ken wel. Nu blijkt dat hij voor de TCI (politie) gewerkt heeft vind ik dat wel jammer. Dankzij hem en de TCI zit ik weer vast. Ik vind dat ik genaaid ben.

Gerrit G. zat klem en voelde zich verplicht met Paul te spreken. En in de getuigenbank voelde hij zich maandag opnieuw niet vrij. Hij wilde niet vrijuit spreken omdat hij zichzelf in zijn strafzaak niet wilde belasten. Anderzijds wilde hij wel in het algemeen iets vertellen over zijn contacten met Paul, misschien om uit de voorlopige hechtenis te komen.

Chanteren

In de Doussie-zaak rond Gerrit G. denkt het Openbaar Ministerie dat René F. en Dennis van den B. cocaïne uit Colombia lieten komen en G. aanstuurden. René F. kwam ook nog aan het woord over Paul. Deze heeft hem beschuldigd van een moord en van cocaïnehandel. Paul kwam naar Nederland om drugsschulden te verrekenen die F. en Van den B. zouden hebben uitstaan, volgens Paul wel 21 miljoen euro.

Maar René F. zegt Paul niet te kennen en hem te zien als een door de politie (Team Criminele Inlichtingen) op hem af gestuurde criminele infiltrant:

Hij liep mij al te chanteren voor het uitlekte. Ik heb geen schuld. Het zijn allemaal leugens. Zijn vragen aan Gerrit G., daaruit blijkt dat hij is gestuurd. Hij heeft mijn familie bedreigd. Als hij geen paspoort had gehad van de politie dan had hij ook mijn familie niet kunnen bedreigen. (…) Paul had foto’s van mij, die zijn naar de media uitgelekt. Die foto’s heeft de politie in beslag genomen. Die waren van mijn 25-jarig huwelijk. Daar kwam Paul mee. Hoe kan dat? Als hij die niet van de politie heeft gekregen?

De oudste rechter wilde weten waarom F. niet met Paul in gesprek gegaan was. René F.:

Nee. Waarom? Over welke transportjes dan? Ik zie het gewoon als uitlokking. Waarom moet ik mezelf schuldig gaan verklaren door te gaan praten met hem? Als ik ga praten dan doe ik dat met u.

Stijn Franken

Rotterdammer Mustafa B. verscheen maandag niet voor zijn geplande getuigenverhoor. B. overhandigde afgelopen najaar de opnames van Paul en Gerrit G. aan de Rotterdamse recherche. De advocaten willen meer duidelijkheid over zijn rol. Waarschijnlijk zal B. binnenkort bij de rechter-commissaris worden gehoord.

De rechtbank sluit niet uit dat Paul, die in Colombia verblijft, zelf ook op één of andere manier gehoord zal worden als getuige. Advocaat Jan-Hein Kuijpers die Gerrit G. bijstaat, maar tevens op heeft getreden namens Paul, maakte bekend dat het contact met Paul vanaf nu door advocaat Stijn Franken zal plaatsvinden.

Franken zal snel nadere informatie over Paul’s contacten met de Nederlandse politie aan de rechtbank doen toekomen. En verder stukken uit Colombia over verklaringen die Paul kennelijk in Colombia heeft afgelegd. Het Openbaar Ministerie zal aan de rechtbank binnen enkele weken een verslag sturen over de contacten tussen de Nederlandse politie en Paul. In februari zijn er weer zittingen in de zaak.

Gerrit G. blijft vastzitten.

De laatste berichten over de zaak:

‘Colombiaanse politie wist van Douane-verdachten’

Informant “Paul” sprak met tv-programma (VIDEO)

OM moet uitleg geven over informant “Paul” (UPDATE)

Langzamerhand komen de geheimen boven (#2)

Langzamerhand komen de geheimen boven (#1)