‘Broer kroongetuige vreesde voor zijn leven’

Voordat hij werd vermoord was de niet crimineel betrokken broer Reduan van kroongetuige Nabil B. doodsbang voor wraak van de van opdracht geven voor liquidaties beschuldigde Ridouan Taghi, zo schrijft Het Parool. Naar zijn zeggen kreeg hij geen adequate beveiliging. Dat blijkt uit blijkt uit Whatsapp-berichten die de krant heeft ingezien. Hij verstuurde die op 29 maart kort voor zijn dood.

‘Collateral damage’

‘Wij zijn collateral damage’, schreef Reduan B. onder meer. Hij sliep zeer slecht en was op grond van de ervaringen van zijn familie van oordeel dat de beveiliging door de overheid kennelijk ‘niets mocht kosten’ en dat bescherming ’te ingewikkeld’ was. Hij was er kennelijk van overtuigd dat de groep rond Taghi familieleden liet observeren: ‘Ze stonden op ons te wachten (..) 101 procent’. Volgens direct betrokkenen volstond de overheid met beperkte maatregelen bij woningen van familieleden. Persoonsbeveiliging waarom sommige familieleden hadden gevraagd kregen ze niet tot aan de moord op Reduan B.

Camera’s

Verklaringen van kroongetuige Nabil B. – die zelf verdacht is van een liquidatie naar zijn zeggen in opdracht van Taghi in 2017 – werden tegen zijn zin en die van zijn naasten al op 16 maart 2018 aan het dossier van een lid van Taghi’s organisatie toegevoegd. Daarna werd het bestaan van een kroongetuige op 23 maart publiekelijk gepresenteerd. Toen had een belangrijk deel van zijn familie nog geen beveiliging.

Het was bij het Openbaar Ministerie bekend dat Ridouan Taghi in januari 2017 in een onderschept bericht over Nabil B. had geschreven: ‘Ik ga iedereen van hem laten slapen als hij mijn naam heeft genoemd’. Volgens informatie uit de dossiers wist het Openbaar Ministerie dat vanaf half maart mensen op zoek waren naar familie van B.. De groep Taghi kende het thuisadres van Reduan B., zo wist justitie.

Pas na de presentatie van de kroongetuige, volgens betrokkenen op diens verzoek, komen er plannen van de overheid voor camerabewaking bij het bedrijf van Reduan B.. De camera’s waren nog niet geplaatst toen hij werd doodgeschoten. Evenmin bij de woning van B..

De familie had vóór de bekendmaking van de kroongetuigendeal al geld ingezameld om moeder van de broers naar het buitenland te brengen. De overheid heeft die kosten achteraf vergoed.

Zie ook:

‘Familie kroongetuige ruziet met Staat over beveiliging’

OM eist 28 jaar cel voor Shurandy S.

Doodgeschoten broer kroongetuige vroeg wel om beveiliging

Kroongetuige Nabil B. wil betere bescherming

‘Familie kroongetuige ondergedoken in buitenland’

‘Het is voor hem een ongelooflijk dilemma’ (UPDATE)