Helikopter-piloot: ‘bereid te sterven voor vrouw en kind’

De Colombiaanse helikopter-piloot die vastzit op verdenking van deelnemen aan een poging een helikopter te kapen teneinde crimineel Benaouf A. te bevrijden uit de gevangenis van Roermond onderstreepte dinsdagmorgen nogmaals dat hij in Colombia ernstig werd bedreigd.

Door Wim van de Pol

Alvaro G. B. sprak al eerder over een bedreiging. Hij kreeg dinsdag van de rechtbank de gelegenheid om dat nog kort toe te lichten. Alvaro G. B. zei in ‘paniek’ geweest te zijn door de bedreigingen. Op het vliegveld in Colombia zou hem voor het vertrek van zijn vlucht naar België nog te verstaan zijn gegeven dat hij moest doen wat van hem werd gewenst, anders zou hij zijn gezin (vrouw en dochter) ‘niet meer terugzien’.

Bereid te sterven

Officier van justitie en rechtbank stelden de vraag waarom hij niet eerder dan op de dag van de vermeende kapingspoging van de helikopter was gevlucht of naar de politie was gegaan. De voorzitter van de rechtbank zei ook niet te begrijpen waarom hij in Colombia 10.000 euro had aangepakt. G. B. zei de politie in Colombia niet te vertrouwen en dus toen ook de Nederlandse politie niet. Hij raakte in tranen. Hij zei ‘een petje’ tussen de rotorbladen van de helikopter te hebben willen gooien. En hij zei dat hij op de cruciale dag ‘bereid [was] te sterven voor zijn vrouw en dochter.’

De rechtbank had zeer weinig geduld toen G. B. wilde toelichten hoe hij allang door bepaalde kringen in Colombia werd bedreigd. Dat verhaal vond de voorzitter ’te algemeen en te breedvoerig’ voor de behandeling van de feiten.

Rotor

Een luchtvaart-deskundige heeft als getuige in de zaak verklaard dat G. B. gezien zijn ervaring nooit in het bewuste type helikopter heeft gevlogen. Maar hij zou dat wel hebben gekund, mits hij een uur de tijd zou hebben om te wennen aan de rechtsdraaiende rotor in plaats van een linksdraaiende rotor. Zover kwam het niet. Op 8 oktober 2017 greep de politie in voordat de verdachten bij de gereserveerde helikopter konden komen.

Marokko

De recent aangehouden verdachte Abdelghafour L. vertelde dat hij zich zelf had gemeld bij de Nederlandse politie omdat hij wist dat hij gezocht werd. Hij wist dat al veel langer maar was in Marokko en wilde zich daar niet melden omdat hij dan daar vast zou komen te zitten. ‘Het duurde even voordat ik toestemming kreeg om naar Nederland te komen’, zei hij. Verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

L. heeft Benaouf A. bezocht in de penitentiaire inrichting en hij is gezien samen met enkele andere verdachten. Volgens justitie heeft de Colombiaanse piloot ook over hem verklaard. Justitie ziet hem als één van de sleutelfiguren bij de planning van de ontsnappingspoging. L. beriep zich dinsdag bij alle vragen op zijn zwijgrecht.

Maximale straf

De maximale straf voor poging tot kaping van een helikopter met geweld of onder dreiging van geweld is 12 jaar cel. Een van de grote vragen in de zaak wordt of de rechtbank naast de voorbereidingshandelingen (met veel lagere straf) ook die poging tot kaping bewezen zal achten. De politie greep immers direct in toen enkele verdachten zich meldden op het vliegveld en de vraag is of het van een poging (in juridische zin) is gekomen.

De klacht van lidmaatschap criminele organisatie hebben de officieren van justitie al eerder laten vallen.

Morgen komt het Openbaar Ministerie met de strafeisen, donderdag en maandag zijn de laatste pleidooien van de advocaten.

Zie ook:

‘Goede vriend Benaouf A.’ aangehouden

Strafeis verijdelde heli-ontsnapping Benaouf A.

Verdachten heli-ontsnapping blijven vast

Deskundige Luchtmacht getuigt in helikopterzaak

Zevende verdachte helikopter-zaak aangehouden (UPDATE)

‘Ik kon die helikopter helemaal niet vliegen’

Hoe de helikopterontsnapping werd voorbereid (UPDATE)