Levenslang voor Amsterdamse vergismoord (UPDATE)

Iliass K. (34) heeft van de rechtbank Noord-Holland levenslang gekregen omdat hij volgens de rechtbank medepleger is geweest van drie liquidaties: de vergismoord op Stefan Regalo Eggermont, die op Alexander “Aleki” Gillis en de moord op Massod Amin Hosseini, allemaal in 2014. De moorden passen in het conflict tussen twee criminele groepen in Amsterdam, ook wel de Mocro-oorlog genoemd.

Schutter

De recherche rekent K. tot de groep van de 2014 ook vermoorde Gwenette Martha die een conflict had met zijn voormalige kompaan Houssine A..

Gillis werd in Zaandam vermoord (foto) omdat hij uit de groep van Martha overgelopen zou zijn. In de zomer volgde de vergismoord op Eggermont, in de Conradstraat in het oostelijk deel van het centrum van Amsterdam. Eigenlijke doelwit was Omar Lkhorf, die in dezelfde auto reed en soms in dezelfde buurt verbleef als het slachtoffer.

De schutter bij de twee liquidaties was mogelijk Massod Amin Hosseini. Die werd later dat jaar geliquideerd in Amsterdam-West, mogelijk mede vanwege deze vergissing en vanwege de verdenking dat hij niet meer loyaal aan de groep zou zijn.

Het bewijs in de zaak stoelt vooral op door de politie gekraakte pgp-berichten van de servers van Ennetcom en PGPSafe.

Kortere straffen

Twee andere verdachten in de zaak zijn veroordeeld tot kortere straffen. Gökhan C. (31) heeft 24 jaar en 8 maanden cel gekregen, als medepleger van de moord op Gillis en medeplichtigheid bij de moord op Hosseini en voorbereiding moord. De rol van Hamza el H. beperkte zich volgens de rechtbank tot spotten van doelwitten van de criminele organisatie. Hij kreeg zeven jaar cel. Verdachte Dennis M. (45) overleed in een cel in Spanje, nadat hij was aangehouden in een drugszaak, en wachtte op overlevering naar Nederland. Er stonden in totaal negen verdachten terecht.

Iliass K. legde na het bekend worden van de eis van levenslang door het Openbaar Ministerie een verklaring af. Daarbij zei hij niets over de opdrachtgever(s) voor de moorden. Gökhan C. ontkende tegenover de rechtbank de beschuldigingen.

Voor het doodschieten van Hosseini is nog niemand voor de rechter gebracht.

Criminele organisatie

Roderick P. heeft wegens de voorbereiding van de liquidatie van El A. een gevangenisstraf van zeven jaar gekregen dat was, conform de eis van het OM. P. was op vrije voeten en de rechtbank beveelt dat hij in voorarrest wordt genomen en een eventueel hoger beroep niet in vrijheid mag afwachten omdat de rechtsorde is geschokt en er vluchtgevaar bestaat.

Khalid J. was volgens de rechtbank twee jaar lang leider was van de criminele organisatie. Hij krijgt acht jaar cel. Hij is vrijgesproken van de moord op Hosseini. De rechtbank vindt dat de observatie van zijn advocaat Leon van Kleef in Dubai geen beletsel vormt voor zijn veroordeling.

Surailie I. krijgt vijf jaar cel voor lidmaatschap van de criminele organisatie. Hij is eerder al veroordeeld wegens de doodslag in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam tot 15 jaar. Haizem M. krijgt 18 maanden voor zijn bijdrage aan de criminele organisatie. Anouar G. is veroordeeld, wegens deelname aan de criminele organisatie, tot 10 maanden cel. Dit is aanzienlijk lager dan de 4 jaren gevangenisstraf die het OM had geëist omdat de rechtbank een groot deel van de beschuldigingen niet bewezen vindt. Dat laatste geldt ook voor Younes A. die geheel wordt vrijgesproken.