‘Plofkrakers worden weinig gepakt’

Het AD onderzocht het aantal plofkraken in 2016. De krant komt tot de conclusie dat op een totaal van 79 plofkraken in 16 gevallen verdachten werden aangehouden. En als er al verdachten worden opgepakt, dan is bewijs vaak lastig te vergaren. 

Jos van der Stap van het plofkraakteam van de Nationale Politie erkent in het AD dat bewijs in veel zaken een probleem is.

Hinderlijk

Van der Stap zegt ook dat de grote groep Marokkaanse Nederlanders die volgens de politie achter veel kraken zit, nauwelijks wordt gepakt. Daarom wil de politie deze criminelen dichter op de huid zitten. ‘Ze plegen niet alleen plofkraken, ze zijn vaak ook actief in de drugshandel en soms zelfs bij liquidaties. Het gaat om het segment zware criminelen. En daar willen we met alle middelen wat aan doen’ aldus Van der Stap. Dit najaar begint een proef waarbij de politie verdachten hinderlijk volgt, vermogen van ze afpakt en familieleden – zoals broertjes – extra in de gaten te houdt.

ING

Volgens het AD waren geldautomaten van de ING in 2016 het vaakst doelwit van plofkrakers (48 keer). De Rabobank stond vorig jaar op de tweede plaats met 18 keer. De krant schrijft niet dat in 2016 veel zogenaamde lobby-automaten van de ING in vestigingen van Albert Heijn ‘populair’ waren bij de plofkrakers. Doordat de bank in samenwerking met de supermarktketen en de politie inmiddels verschillende maatregelen heeft getroffen, zijn die lobby-automaten dit jaar minder vaak doelwit. Daarmee lijkt ook de uitzonderlijke positie van de ING verleden tijd.

De foto bij dit artikel laat de schade zien na een plofkraak in Vinkel.

Eerdere berichten:

AH en ING in geweer tegen plofkrakers

Waarom plofkrakers naar Duitsland gaan 

De plofkraken van de Audi-bende 

Justitie wil 75.000 euro van zoon Rommy

Is het einde van plofkraken in zicht?