10 jaar cel voor doden Nederlander in Spanje (VIDEO)

In het Spaanse Ourense (Galicië) heeft de rechter één van twee broers veroordeeld tot tien en een half jaar cel voor doodslag op de Nederlandse biologische boer Martin Verfondern (foto). Juan Carlos Rodriguez schoot de Nederlander in 2010 na een slepende ruzie dood en verborg het lichaam.

Gehucht

Eerder had een jury hem al schuldig bevonden. Rodriguez en zijn familie waren met Verfondern en zijn vrouw de enige inwoners van het gehucht Santoalla in een onherbergzaam gebied in het noordwesten van Spanje. Er was een conflict ontstaan over onder meer vergoedingen voor het kappen van bomen in de omgeving. Een rechter had bepaald dat nieuwkomer Verfondern dezelfde communale rechten kreeg als de de familie Rodriguez. Verfondern was Duitser van oorsprong maar huwde een Nederlandse vrouw toen hij als elektricien in Amsterdam werkte.

In brand

Op een kwade dag in 2010 liep een ruzie uit de hand en beschoot Rodriguez de Nederlander vanuit zijn auto. Die raakte daardoor dodelijk verwond. Juan Carlos’ broer Julio Rodriguez was aanwezig bij het verbergen van het lichaam en de auto van Verfondern. Ze reden 18 kilometer over boswegen naar steeds meer afgelegen gebied tot in een dal waar nooit verkeer komt en dat extreem moeilijk te bereiken is. Daar is de auto van Verfondern verborgen en werd zijn lichaam in brand gestoken. De broer werd overigens vrijgesproken van hulp bij het verbergen van het lichaam.

Na de moord bleef de vrouw van Verfondern samen met de familie Rodriguez in het gehucht wonen. Jarenlang bleef het lichaam van haar man verborgen tot het vier jaar later in 2014 bij toeval werd ontdekt door een helikopter van de Guardia Civil die het gebied aan het uitkammen was op zoek naar bosbranden.

Laag begaafd

Juan Carlos Rodriguez is ook gestraft voor het openlijk dragen van een geweer waar hij geen vergunning voor had. De man is laag begaafd en deskundigen stelden vast dat hij niet goed in staat is de consequenties van zijn daden te overzien. Hij heeft ook een gebieds- en een contactverbod opgelegd gekregen en moet 50.000 euro schadevergoeding betalen aan de weduwe.

In 2017 verscheen een documentaire over de zaak:

De eerdere berichten:

Spaanse rechtszaak moord op Nederlander

Broers bekennen moord op Nederlander (UPDATE)

Broers vast in zaak verdwenen Nederlander

Botresten in Spanje zijn van Nederlander

Guardia Civil ondervraagt buren dode NL’er (VIDEO)