Veel oude bekenden in Dossier-Holleeder

Mink Kok en Etienne U. staan op de getuigenlijst in de rechtszaak tegen Willem Holleeder. Op de dertiende pro forma-zitting liet het Openbaar Ministerie weten klaar te zijn voor een inhoudelijke behandeling aan het begin van 2018.

Door @Wim van de Pol

Het dossier in de strafzaak tegen Willem Holleeder telt nu al meer pagina’s dossier dan enig ander dat ooit aan een Nederlandse rechtbank is voorgelegd. Zowel het liquidatiedossier Passage als het Kolbak-dossier over afpersing (door Holleeder) van Willem Endstra zijn al gevoegd. Maar er komt waarschijnlijk nog veel meer bij.

Holleeder’s advocaten (Robert Malewicz en Sander Janssen) en de officieren van justitie bestuderen momenteel een serie oude strafdossiers over de Amsterdamse penose. Die gaan terug tot aan het begin van de jaren negentig, het moment dat Holleeder vrijkwam (in 1991) en kennis maakte met vastgoedhandelaar Wim Endstra.

Conflicten

Al die onderzoeken hebben één gemene deler: de verdeling van geld, de criminele investeringen bij Willem Endstra, en de conflicten die erover zijn ontstaan. Bijvoorbeeld tussen Klepper en de Joegoslavische crimineel Sreten Jocic. Maar ook de onderzoeken naar de twee aanslagen op Cor van Hout en de serie onderzoeken die vanaf 1991 naar de activiteiten van Willem Endstra zijn gedaan. Holleeder wordt onder meer verdacht van de moorden op Endstra (2004) en Van Hout (2003).

Het beeld over Willem Holleeder als regisseur van een hele serie onderwereldmoorden lijken zijn advocaten te willen laten kantelen. Ze hopen in die oude dossiers, met indertijd door de politie verzamelde feiten en verklaringen, voor Holleeder ontlastende informatie te vinden.

Etienne

Openbaar Ministerie en de advocaten kunnen nu de rechtbank verzoeken delen van die oude dossiers aan het Holleeder-dossier te laten toevoegen en hierover getuigen laten horen. Een van de getuigen die de rechtbank al heeft toegewezen is Etienne U. (63). Deze komt onder meer voor in het politieonderzoek naar de moord op Sam Klepper. Uit telefoontaps blijkt dat hij direct na die moord (in 2000) contacten had met John Mieremet, toenmalig Hells Angel-president Willem van Boxtel en Willem Holleeder. Etienne U. is in de jaren negentig vervolgd voor grootschalige drugshandel maar daarvoor vrijgesproken en heeft sindsdien in de luwte verkeerd.

Mink

Een andere getuige die de rechtbank heeft toegewezen is Mink Kok (56). Kok woont in Libanon nadat hij daar vanaf 2011 4,5 jaar celstraf uitzat om betrokkenheid bij 53 kilo cocaïne. Vorig jaar werd bekend dat Kok een conflict heeft met de Nederlandse Staat, die hem weigert een paspoort te verschaffen zo lang hij een miljoenenschuld die uit zou staan bij de Belastingdienst niet vereffent.

In de Holleeder-zaak heeft de rechter-commissaris vergeefs geprobeerd om Mink Kok enkele dagen naar Nederland te krijgen voor een getuigenverhoor. Kok zegt desgevraagd hierover tegen Crimesite dat de Belastingdienst ‘ervoor is gaan liggen’ en hij geen paspoort kan krijgen. Kok vanuit Beiroet:

Het is een stand-off. Ik laat me niet afpersen.

Kok is in principe wel bereid om te getuigen. Een videoverbinding met Beiroet behoort nog tot de mogelijkheden.

Publiciteit

Ook de advocaten van Holleeder zouden wel begin 2018 willen beginnen met de inhoudelijke behandeling. Het Openbaar Ministerie stelt voor om Holleeder zelf direct aan het begin in de openbaarheid te gaan horen. Daar zijn de advocaten tegen omdat er dan getuigen die erna moeten komen zouden kunnen worden beïnvloed door de te verwachten publiciteit. Holleeder heeft al wel verklaringen afgelegd maar hij is nog niet ingegaan op specifieke detailvragen over de moorden die hem ten laste zijn gelegd. De advocaten willen liever dat Holleeder hierover in beslotenheid bij de rechter-commissaris vertelt.

De rechtbank zal nu met een plan komen over de inhoudelijke behandeling. De volgende pro forma-zitting volgt op 15 december.

Zie ook:

De aanslag op Ronald van Essen (#2)

Stijn Franken vrijgepleit in postbode-zaak

Getuige verzon verklaring over aanslag Holleeder

Zo veroordeelde het hof Soerel tot levenslang

‘Zussen vertelden jarenlang niet de waarheid’