‘Verdachten ontvoering rapper ontkennen bij de rechtbank’

‘Verdachten ontvoering rapper ontkennen bij de rechtbank’

Joël H., alias JoeyAK, moest vrijdag opnieuw terechtstaan bij de Amsterdamse rechtbank. Met acht andere verdachten van zijn rapgroep Zone 6 zouden ze rapper Kobus L. hebben ontvoerd. Volgens AT5 ontkennen de verdachten, of ze stellen er helemaal niet bij te zijn geweest.

‘Prik hem’

De leden van Zone 6 uit Holendrecht, in Amsterdam-Zuidoost, zouden op 3 september 2022 de 27-jarige Kobus L. een busje in hebben geduwd bij autowasstraat Happy Duck in Duivendrecht. Justitie stelt dat L. werd bedreigd en geblinddoekt en in de auto zijn telefoon, Rolex-horloge en Louis Vuitton-tasje moest afgeven.

‘Als je niet meewerkt, ga ik je schieten’ en ‘Prik hem als hij niet luistert’, zou er zijn gezegd. Ook zou er zijn gedreigd hem ‘dood te maken’ en zijn vingers af te knippen.

Een ‘goede film’

JoeyAK heeft het verhaal ontkend en zegt dat L. alles heeft verzonnen. Hij sprak van een ‘een goede film’.

Sommige verdachten erkennen wel in de gehuurde bus te zijn meegereden, maar ontkennen de ontvoering. Ook zeggen ze dat zij en hun moeders en zussen eerder zijn uitgescholden door L.

Bij de autowasstraat werd L. volgens een van de verdachten door hem ‘op zijn gedrag aangesproken.’ En: ‘Toen dat escaleerde hebben we samen ingestemd het gesprek op een andere plek voort te zetten’.

Foto’s

De bus reed naar Den Haag en stopte onderweg op drie, volgens de politie, afgelegen plekken in Amsterdam en Diemen. Waarom er gestopt is gaven de verdachten vrijdag niet aan. In Den Haag zou JoeyAK bij zijn vriendin af worden gezet. De rapper werd wel vaker beveiligd en begeleid.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat er tijdens de rit foto’s van L. zijn gepost. Hij heeft daarop een ontbloot bovenlijf en bloed op zijn gezicht. De verdachten gaven daarvoor geen verklaring.

L. kan uiteindelijk in Holendrecht de bus verlaten. Over de mishandeling die daarbij plaatsvindt bellen omwonenden de politie.

Bigidagoe

Een maand na de ontvoering werden JoeyAK, rapper Danzel S. (Bigidagoe) en andere leden van de rapformatie aangehouden.

JoeyAK zat tot maart 2022 zijn straf uit voor het (laten) ontvoeren van een vrouw en haar twee dochters. Hij heeft de vrouw daarbij ernstig mishandeld. Hij wordt in Suriname gezocht voor betrokkenheid bij een schietpartij.

Danzel S. werd in juli 2020 neergeschoten in Amsterdam-Zuid. Daarna werd het het huis van zijn moeder beschoten.

Het onderzoek in de zaak duurt lang, onder meer omdat de geestelijke gesteldheid van JoeyAK dit jaar is onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

Volgende week komt het Openbaar Ministerie met de eisen in de zaak.

Zie ook:

B12 van rapcrew Zone6 krijgt vier jaar cel voor acht vuurwapens en witwassen

Justitie eist ruim 8 ton aan crimineel vermogen van rapper JoeyAK

Douane op Schiphol neemt 6.100 euro in beslag van rapper JoeyAK