Eis: 12 jaar cel voor Brink’s-overval met extreem geweld

Tegen de Belgische verdachte Dogan S. (47), uit de buurt van Charleroi, heeft de officier van justitie voor de rechtbank in Den Bosch twaalf jaar cel geëist voor de zeer gewelddadige overval op een Brink’s auto in Best op 20 maart 2013. De vijf of zes andere daders zijn nooit voor de rechter gebracht.

Doodsangsten

S. stond terecht in de beveiligde zaal op Schiphol. Het Openbaar Ministerie heeft ideeën over de identiteit van de andere mannen die betrokken waren maar alleen tegen verdachte S. zegt het OM concreet bewijs te hebben.

De overvallers handelden volgens getuigen uiterst kalm toen ze buitendeuren van het Brinks-depot opbliezen. Binnen waren op dat moment twee medewerkers van Brinks aanwezig op enkele meters afstand. Volgens justitie stonden die doodsangsten uit. Ze verschansten zich in het veilige gedeelte van de geldtransportauto, die ze net hadden uitgeladen.

Vangrail

Na de overval scheurden de overvallers met een buit van ruim 150.000 euro weg. In Eersel kwamen ze een surveillerende eenheid van de politie tegen, die de achtervolging inzette. Even later hielden de overvallers halt om de dichterbij komende politieauto onder vuur te nemen. Dat is hoogstwaarschijnlijk gebeurd met een of meer Kalasjnikov’s. Dergelijke aanvalsgeweren kunnen ook kogelwerende deuren van politieauto’s penetreren. De agenten bleven ongedeerd maar de politie raakte het spoor van de overvallers bijster.

Langs de A58 hadden de overvallers vooraf een stuk vangrail verwijderd zodat ze op die plaats de snelweg op konden rijden. Ze zijn waarschijnlijk weggekomen in een BMWX6.

Militaire operatie

Volgens de officier van justitie zat er dna van de verdachte S. op een stuk vangrail dat gevonden is bij de loods van Brinks. De staaf past precies tussen het stuk vangrail dat de overvallers weg hadden gehaald langs de A58 zodat ze zo via een snelle vluchtroute de snelweg op konden. Op die plek bij de vangrail, zijn ook onderdelen gevonden van een BMWX6, waarschijnlijk de vluchtauto.

De officier van justitie:

De overval verliep als een militaire operatie en ze maakten niet de indruk bang te zijn voor de politie. Het geweld dat gebruikt is bij deze overval, het gevaar voor de medewerkers van het transportbedrijf en het gevaar voor de agenten waarop ze schoten, is extreem te noemen. Zij schuwden niet om zwaar geweld te gebruiken tegen willekeurige slachtoffers.

22 jaar

Rond 2013 waren er in Nederland en in omringende landen meer van dit soort overvallen op geldtransporten, bijvoorbeeld op het Brink’s-depot in Amsterdam-Zuidoost. De manier van overvallen was steeds dezelfde: de acties waren planmatig opgezet, er werd geweld tegen politie gebruikt en in zeer korte tijd werd met gebruik van automatische geweren koelbloedig gehandeld door de daders. Een dna-vergelijking met Belgisch onderzoek naar overvallen daar, heeft de dna-hit opgeleverd van verdacht S., die in juni van dit jaar werd aangehouden.

S. heeft in het onderzoek, en ook ter zitting niet veel gezegd, behalve dat hij nooit in Nederland, Best of Eersel zou zijn geweest. Hij heeft een stevige reputatie in België. In Luxemburg is hij veroordeeld voor een nagenoeg identieke gewapende overval op een beveiligingsbedrijf in Gasperich, twee weken na de overval in Best. Hij heeft in die zaak in hoger beroep 22 jaar gevangenisstraf gekregen. De straf die hij hier zou krijgen, als hij door de rechtbank wordt veroordeeld, komt bovenop deze straf.

Zie ook:

‘Ik zie een grijze Audi de hoek om driften’

Vrijspraak voor twee Brinks-verdachten

12 jaar voor Belgische “Brink’s-overvaller”

Brinks-overvaller aangehouden

Overvallers Zaventem in uniform (UPDATE)

Overeenkomst overval SecurCash-bende