Zwijgende verdachten over sprekende pgp-berichten

Het zijn vooral zwijgende verdachten, de drie mannen die terechtstaan omdat ze jarenlange invoer van cocaïne via Urker vissersboten zouden hebben georganiseerd. De rechtbank in Amsterdam begon donderdag aan de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Door Wim van de Pol

Die behandeling bestond vooral uit het voorlezen van sommige pgp-berichten die vanaf 2015 tussen (onder meer) Muhammed S. (31) Leendert R. (51) en Ferry B. (43) werden uitgewisseld. Officier van justitie Koos Plooij wil bewijzen dat zij een criminele organisatie vormden die van 2015 pakketten cocaïne in de Noordzee liet gooien die Urker vissers oppikten. Een zending van 261 kilo werd begin 2017 op een vissersschuit in Harlingen in beslag genomen (anderen zijn daar al voor veroordeeld).

De gebruikte pgp-berichten zijn aangetroffen in de zogeheten Ennetcom-data in Canada.

Panama

Over de strekking van de berichten kan maar weinig misverstand bestaan. Er zijn in de pgp-berichten plaatjes van (kilo)blokken geperste cocaïne te zien, bijvoorbeeld een blok met een stempel van een schorpioen erop gedrukt. Er zijn conversaties verzendingen van Panama naar Algeciras, of naar MSC (de grootste containerterminal in Antwerpen). Er wordt gesproken over ‘uithaalpercentages’ (het percentage dat de personen ontvangen die de cocaïne in de containerhavens uithalen).

En er is ook communicatie met een onbekende die kennelijk cocaïne kan verzenden over verpakkingen van partijen cocaïne die in zee moeten worden gegooid (met vier lichtjes erop).

Identificatie

Officier Koos Plooij zei dat de drie verdachten ‘vermoedelijk’ te koppelen zijn aan bepaalde e-mailadressen die pgp-berichten verstuurden. Plooij bedoelt eigenlijk niet ‘vermoedelijk’ maar zeker.

In het dossier legt hij tal van verbanden die volgens hem aantonen dat de drie verdachten bepaalde pgp-adressen gebruikten. De identificatie deed de recherche op tal van manieren. Bijvoorbeeld doordat er met de pgp-berichten soms ook scans van heel persoonlijke documenten zijn verstuurd. Er worden BSN-nummers of bijnamen gebruikt. Ook combineerde de politie de inhoud van de gesprekken met reisbewegingen, foto’s van facturen, hotelboekingen, of contacten met andere gebruikers.

Twijfel

Plooij sprak de drie verdachten op de zitting persoonlijk aan met de vraag of zij degenen waren die de berichten verstuurden. De drie maakten gebruik van hun zwijgrecht.

De advocaten kunnen de inhoud van de berichten zelf niet in twijfel trekken. Ze kunnen wel aan proberen te tonen dat hun cliënt niet (altijd) de gebruiker van een bepaalde pgp-telefoon was. Ze kunnen ook twijfel zaaien over de vraag of voor het bewijs de voorgehouden berichten wel in de juiste context zijn geplaatst.

De rechtbank wil niet alle berichten lezen die met de bewuste e-mailadressen zijn verstuurd. De advocaten hebben echter al die berichten gekregen.

Nooit gebeurd

Leon van Kleef, de advocaat van S., zegt dat hij met die berichten gaat bewijzen dat bepaalde belastende feiten nooit gebeurd zijn. Bijvoorbeeld een transport met een schip (de ‘Grimaldi’) komt één keer ter sprake maar daarna nooit meer. Of ‘vijf blokken’ die de gebruiker van een e-mailadres zou gaan ‘pakken’ worden kennelijk nooit in ontvangst genomen.

Als de rechtbank niet alle berichten leest kan zij volgens Van Kleef nooit in samenhang beoordelen welke lezing van berichten correct is. Hij verzocht daarom de rechtbank – vergeefs, voor een tweede keer – om alle door het Openbaar Ministerie uit de Ennetcom-gegevens gehaalde berichten over de Urker zaak – ongeveer 40.000 – in het dossier te doen. De rechtbank besloot dat daar ‘geen noodzaak’ voor was.

Twee verdachten staan ook terecht voor het laten beschieten van een woning in Noord-Holland. Er zijn volgende week nog drie dagen voor de zaak uitgetrokken.

Zie de voorgaande berichten:

Corrupt contact liet peilbaken verwijderen

Nieuwe strijd om pgp-berichten al ontbrand

OM: ‘eigenaar viskotters ernstig bedreigd’

Hoe de beschieting van een woning werd gepland

Cocaïne: tweewekelijks met Arke uit Punta Cana (UPDATE)