Holleeder: de oorlog met de Joegoslaven

Sam Klepper (40) en John Mieremet (45): twee moorddadige topcriminelen die op voet van oorlog leefden met een groep criminele Joegoslaven. Klepper was mogelijk een grotere crimineel dan Willem Holleeder ooit zou worden. Wie kan zich nu nog Holleeder als boodschappenjongen voorstellen?

Door @Wim van de Pol

Het is een probleem voor de verdediging van Holleeder.

In de afgelopen week leken de rechters soms vreemd op te kijken als Holleeder zijn eigen positie relatief aan Klepper en Mieremet wat lager positioneerde. Met het opgeblazen beeld dat in de media van Holleeder is geschetst is de nuchtere historische werkelijkheid zelfs voor de rechters soms een gedachtensprong die niet voor de hand ligt.

Holleeder zal die geschiedenis geloofwaardig over het voetlicht moeten krijgen om succesvol zijn verdediging te voren. Zijn relaas over de dood van Sam Klepper strookt in ieder geval wel met wat bekend is uit de politiedossiers.

Drie groepen

De verhoudingen in het criminele milieu waren rond de eeuwwisseling wat anders dan nu. Wordt Holleeder nu zelfs door kenners voor een “topcrimineel” versleten, in die tijd was hij alleen als Heineken-Ontvoerder bekend, en niet als veel meer dan dat. In Amsterdam hadden er eind jaren negentig grofweg drie groepen grote status: een groep rond Stanley Hillis en Mink Kok, een groepje rond Magdi Barsoum en de Joegoslaaf Sreten Jocic (waar Holleeder zelf ook Cor van Hout toerekende) en de kring rond Sam Klepper en John Mieremet.

Tientallen motoren

Een man over wie gefluisterd werd dat hij zo ongeveer de baas was in crimineel Amsterdam was Sam Klepper (1960, foto rechts), op een paar weken na even oud als zijn onafscheidelijke buurtgenoot uit Amsterdam-West en partner John Mieremet (1960). De twee hadden prima inkomsten uit de drugshandel, ze hadden uitstekende platte contacten binnen de politie en ze kregen een wasmiddel-bijnaam (“Spic & Span”), omdat ze tegenstanders als sneeuw voor de zon lieten verdwijnen. Tegenspraak kon ook leiden tot een dreigend bezoek van tientallen motoren voor de deur, omdat prospect Klepper kind aan huis was bij de toen nog gevreesde Hells Angels in Amsterdam.

Geen grapje

Sam Klepper (40) kwam gewelddadig aan zijn einde op 10 oktober 2000. Op 17 oktober 2000 legde een honderden meters lange begrafenisstoet het verkeer in het westelijk deel van de Amsterdamse binnenstad een paar uur plat. Ter provocatie ontplofte er bij passeren van het hoofdbureau van politie zwaar vuurwerk, en de Westertoren luidde de klokken. Dat alles onder begeleiding van politiemotoren. Het was geen grapje. Klepper was toen niet zo bekend als Holleeder nu is. Maar toen was hij wel een man met veel meer criminele status en invloed dan Holleeder.

Criminele boete

Holleeder wordt verdacht van zes moorden en een poging tot moord, onder meer op Cor van Hout. Holleeder’s zussen Sonja en Astrid beweren dat Holleeder ook mede verantwoordelijk was voor de mislukte aanslag in 1996 op Van Hout in de Amsterdamse Deurloostraat. Holleeder ontkende dit deze week omstandig. Er zijn overigens sterke aanwijzingen dat Klepper en Mieremet in 1996 Cor van Hout probeerden te liquideren. Dat zegt ook getuige Mink Kok, die toen bemiddelde, en er zouden ook in telefoontaps uit die dagen aanwijzingen voor te vinden zijn.

Om in leven te blijven en een bloedbad te vermijden zegt Willem Holleeder ervoor te hebben gekozen een criminele boete te betalen aan het duo en toenadering tot hen te zoeken. Klepper en Mieremet kregen via hem toegang tot investeerder Willem Endstra.

Holleeder ging in de stad rondrijden met Klepper en Mieremet. Hij zegt dat zijn belang was om die twee – en zijn eigen geld bij Endstra – in de gaten te houden.

Afghaanse hasj

Op een dag reed Holleeder met John Mieremet naar de Wallen, waar Klepper een afspraak had gehad met horeca-man en onderwereldfiguur Magdi Barsoum. Er was een conflict over een partij drugs, dit na eerdere conflicten die zelfs tot schietpartijen en moord hadden geleid. Holleeder wijdde er vorige week niet over uit maar Mink Kok vertelde in het boek De Liquidatie Dossiers dat het ditmaal ging om een partij zwarte Afghaanse hasj van te lage kwaliteit die aan de groep Jocic zou zijn geleverd. Barsoum gaf door dat “Joca” Jocic (foto links) een boete oplegde van 10 miljoen gulden. Klepper was niet van plan dat te betalen, zo hoorde Holleeder in de auto. Dat betekende oorlog.

Jocic

Op de dag van de liquidatie van Sam Klepper at Holleeder een broodje met hem in een broodjeszaak tegenover de RAI. Klepper vertelde hem dat hij net een nieuwe lijfwacht uit het voormalige Joegoslavië had, een maatregel die weinig heeft kunnen betekenen. Een goed uur later lag Klepper doodgeschoten bij winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam-Buitenveldert. Klepper verhuisde wat huisraad. De lijfwacht had een televisie in plaats van een vuurwapen in zijn handen.

Op het moment van de liquidatie was Holleeder met John Mieremet op het kantoor van Bram Moszkowicz. Direct daarna waren ze op de plaats delict en ’s avonds wachtte Holleeder aan de Elandsgracht bij het hoofdbureau waar Mieremet binnen met de politie sprak. Die dag hoorde Mieremet van gewezen hasjhandelaar Norbert S. dat de aanslag van Jocic kwam.

Sarajevo

Holleeder zei vorige week ook dat S. aan Mieremet de boodschap doorgaf dat Joca zijn partner had laten doodschieten. Holleeder:

Ik geloofde dat niet direct. Ik was nog in Sarajevo en mensen daar zeiden dat dit niet zo was. (…) Ik zei tegen Mieremet: kijk nog even verder. Toen heeft Mieremet mensen naar Magdi Barsoum gestuurd om dat te checken. Het bleek toch wel zo te zijn.

Over deze gang van zaken is in de oude politiedossiers die nu door verdediging en Openbaar Ministerie zijn onderzocht zeer veel bewijs te vinden, met name uit tapgesprekken. Ook de contacten met Norbert S. zijn geregistreerd. Later is duidelijk geworden dat de politie inderdaad Jocic verdacht van de aanslag, hij werd er nog voor naar Nederland gebracht, maar de zaak kwam niet rond.

Maar er viel nadrukkelijk nog een naam bij de politie: die van Cor van Hout.

Van Hout en Jocic

Holleeder:

Cor wist van te voren dat Klepper zou worden doodgeschoten. Dat had hij tegen mij al gezegd.

Holleeder zei vorige week dat Mieremet ervan overtuigd was dat Jocic, Barsoum en Cor van Hout achter de moord op Klepper zaten. De politie heeft over de rol van Van Hout overigens ook informatie binnengekregen en de De Telegraaf heeft hierover in 2002 gepubliceerd.

Wraakzuchtig

Na de moord op Klepper koos Mieremet voor onderhandelen met Jocic en hij liet dat via Holleeder en Stanley Hillis verlopen, zo stelde de politie vast, en zo getuigde Holleeder ook vorige week. Mieremet ging een slordige 10 miljoen afrekenen, iets wat Mieremet volgens Holleeder niet minder wraakzuchtig maakte:

Mieremet heeft toen een miljoen op het hoofd van Cor gezet en 10 miljoen op Jocic. In Volendam hebben Cor en John met elkaar gesproken. Hun beide zeggen: het is over. Maar zo doen hun dat niet.

De weduwe van Sam Klepper, Sandra den Hartog, heeft verklaard te denken dat Holleeder achter de moord op Klepper zat. Dat is iets wat niet wordt ondersteund door het bewijs in politieonderzoek.

Oorlog

De oorlog van Mieremet met de groep van Jocic heeft overigens nog flink wat slachtoffers geeist. Een greep uit de personen die aan de kant van Jocic werden geliquideerd: Zoran Vrhovac (2000) Magdi en Mounir Barsoum (in 2002 en 2004), Alexander Bulatovic (2003) en Mirko Vukmirovic (2003).

Holleeder’s advocaten vinden dat er alle reden is te denken dat Cor van Hout als associé van Jocic in 2003 niet door Holleeder maar in opdracht van Mieremet is doodgeschoten.

Dat ligt ook in de lijn met de verdenking die de politie tegen Mieremet had bij de tweede aanslag op Cor van Hout, waar hij nog een tijdje voor heeft vastgezeten.

Mieremet werd in 2002 op de Amsterdamse Keizersgracht beschoten door onbekenden en raakte zwaargewond. Holleeder staat hiervoor nu terecht. In Holleeder’s gedachtengang is er alle reden om ook deze aanslag te plaatsen in de bloedige rivaliteit die er tussen Mieremet en de groep rond Jocic bestond.

De andere artikelen over het verhoor van Willem Holleeder:

Verraad: de kern van de Zaak-Holleeder

Holleeder: ‘Endstra was niet te begrijpen’

Hierom praat Holleeder over het Heineken-geld

Holleeder: ik had 8 miljoen bij Endstra ingelegd

Holleeder: ‘Astrid zei je moet Cor voor zijn’