Justitie wil 7,3 miljoen afrekenen met Danny K.

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam geëist dat de 49-jarige wegens witwassen veroordeelde Danny K. 7.364.975,51 euro aan crimineel verdiende winsten aan de staat moet betalen. Het OM meent aan te kunnen tonen dat K. voor dat bedrag uitgaven heeft gedaan.

Andes

K. was de hoofdverdachte uit het onderzoek Andes van het landelijk parket. Justitie stelde vast dat hij maar 1.600 euro aan  legale inkomsten binnenkreeg gedurende dat onderzoek. Op 22 juni 2017 is K. door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier en een half jaar, vanwege onder andere gewoonte-witwassen en het leiding geven aan een criminele organisatie die zich bezig hield met witwassen, afpersing, bedreigingen en zware mishandeling.

Miljoenen

Uit onderzoek door de politie blijkt dat de K. een volgens justitie ‘buitensporig uitgavenpatroon’ had. De gelden zijn, zo zegt justitie, vermoedelijk verdiend met misdrijven. K. is in het verleden voor in totaal 17,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege diverse diefstallen, bedreigingen en een gewelddadige overval op een geldwagen. Hij zou daar miljoenen mee hebben verdiend.

Geen bankrekeningen

K. beschikte in Nederland niet over bankrekeningen op zijn naam, of een woning of auto op zijn naam.  Desondanks gaf hij aanzienlijke bedragen uit, waaronder uitgaven voor veel luxe zoals vakanties, inrichting van twee gehuurde appartementen, (gepantserde) auto’s, dure exclusieve merkkleding en horloges. Hij liet zijn geld bewaren door bekenden en door (ex-)vriendinnen.

Berekening

Voor de berekening van het wederrechtelijk verkregen voordeel is de periode van 1 januari 2000 tot en met 27 mei 2013 aangehouden en is een kasopstelling gemaakt. Door middel van deze methode zijn de legale inkomsten vergeleken met de uitgaven die K. heeft gedaan.

De politie heeft de uitgaven aan betaalde huur, alimentatie, uitgaven voor inrichting woning, vakanties, horloges, diamanten, prostituees, dure auto’s en de tandarts bij elkaar opgeteld. Daar zijn de legale inkomsten vanaf getrokken, 1.600 in 2003 euro. De rest is volgens het OM van misdaad afkomstig.

Van vriendin Daniëlle S. (48) eiste het OM een ontneming van 3.173.567,16 euro en van zijn ex Patricia T. (40) ruim 71.000 euro.

Zie ook:

6 jaar geëist tegen Danny K. in hoger beroep

Danny K. weigert Ros te woord te staan

Danny K. herkende undercover aan ‘smerisketting’

Danny K. en zijn exen ook de cel in

Bewijs, beeldvorming en Danny K.