Liquidatie officier van justitie besproken in pgp-bericht (UPDATE2)

De internationaal gezochte Ridouan Taghi (40) stuurde volgens de politie een pgp-bericht waarin hij voorstelt officier van justitie Koos Plooij te laten liquideren. Dat schrijft de NRC. De krant had inzage in een politiedossier waarin dat bericht voorkomt. Taghi’s advocaat zegt niet te weten van beschuldigingen hierover.

Laten slapen

Plooij is een officier van justitie van justitie van het landelijk parket die een aantal onderzoeken waarin medeverdachten van Taghi leidt of heeft geleid.

Op 17 april 2016 stuurt een e-maildres waarachter volgens justitie Taghi schuilgaat een bericht aan een adres dat Richard R. (“Rico”) zou hebben gebruikt. Rico is en Amsterdammer van Chileense komaf die volgens justitie met Taghi samenwerkte. In het bericht staat:

Sir, zullen (we) die kk Plooij laten slapen

Afhoudend

Laten slapen is onderwereldjargon voor liquideren. De reactie van R. was afhoudend:

Haha, Hermano (Spaans voor broer) Sir. Dat zijn echte gedachtes, maar nee. (…) Wachten en kijken of we het anders kunnen doen. Wij hadden dat toen tegen mensen gezegd en kregen zwaar hoofdpijn!!! Hermano Sir, we doen wat we moeten doen. Fuck ze, maar we moeten scherp en tactisch te werk gaan!!

Taghi wordt verdacht van het opdracht geven voor meerdere liquidaties.

Een rechtszaak tegen Rico is momenteel onderweg. Hij zit vast in Nederland en wordt verdacht van het grootschalig smokkelen van cocaïne. Zijn advocaat laat weten dat Rico tot nu toe geen liquidaties ten laste zijn gelegd. Volgende week is er een zitting in die zaak.

Ennetcom

De pgp-berichtjes zijn teruggevonden op de Ennetcom-server in Canada, en vervolgens gekraakt. Veel criminelen maakten gebruik van Ennetcom telefoons. Dat levert uiterst belastende informatie op die de recherche uit miljoenen berichtjes en tekstflarden middels een aparte zoekmachine naar boven haalt. Inmiddels wordt informatie van de Ennetcom-server in tientallen onderzoeken naar de zware misdaad gebruikt. De vraag is steeds of de e-mailadressen overtuigend genoeg aan personen kunnen worden gelinkt. Advocaten stellen ook telkens vragen over de context van de flarden tekst en over de rechtmatigheid van het gebruik van de Canadese berichten.

‘Vanuit justitie gelekt’

Inez Weski, de advocaat van Taghi, laat weten dat dit dossier haar onbekend is. Ze zegt geen dossiers te ontvangen over beschuldigingen die tegen haar cliënt de ronde doen. Weski:

Al jaren wordt mijn cliënt besproken in het kader van allerlei beschuldigingen met bijbehorende vaak absurde bijnamen in media, maar ook ter zitting door het Openbaar Ministerie. Kennelijk mag namens cliënt geen verdediging worden gevoerd. Zo te lezen in het artikel van het NRC zouden dit losse gedachten zijn. Het is een teken aan de wand van de onschuldpresumptie, dat blijkbaar dergelijke informatie vanuit justitie wordt gelekt.

Weski is van mening dat het beslag op de Ennetcom-server en het sleepnet door miljoenen berichten van tienduizenden gebruikers zonder wettelijke basis plaats heeft gevonden. Volgens haar passen allerlei rechtbanken daar momenteel een mouw aan, ‘met kunstgrepen’.

Voorzover bekend is Koos Plooij twee keer eerder bedreigd. In 2003 kreeg hij een kogelbrief toen hij de vervolging deed van Volkert van der Graaf. In datzelfde jaar was er informatie dat er door criminelen een aanslag op hem zou worden gepleegd, die overigens niet kon worden bevestigd.

Zei ook:

OM: moordbewijs uit pgp-gesprekken en van kroongetuige (UPDATE4)

Advocaat: dreiging op Ennetcom ‘contraproductief’

Geen onderzoek privacywaakhond naar Ennetcom (UPDATE)