10 jaar cel voor gewelddadige Brink’s-overval

De 47-jarige Belg Dogan S. is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 10 jaar cel. Het Openbaar Ministerie had 12 jaar geëist. De Belg, afkomstig uit de buurt van Charleroi, is schuldig bevonden aan een extreem gewelddadige overval op een gelddepot van Brink’s waarbij de buitendeuren met explosieven werden opgeblazen. 

De overval vond plaats op 20 maart 2013 in Best. De vijf of zes andere verdachten zijn nooit voor de rechter gebracht. Het Openbaar Ministerie heeft wel een vermoeden wie het zijn, maar heeft onvoldoende bewijs kunnen verzamelen.

Uiterst kalm

De overvallers handelden volgens getuigen uiterst kalm toen ze buitendeuren van het Brinks-depot opbliezen. Binnen waren op dat moment twee medewerkers van Brink’s aanwezig op enkele meters afstand. Volgens justitie stonden die doodsangsten uit. Ze verschansten zich in het veilige gedeelte van de geldtransportauto, die ze net hadden uitgeladen. Eén van de overvallers stichtte daarna met benzine brand aan de achterzijde van de geldwagen waarin de medewerkers zaten.

Vangrail

Na de overval scheurden de overvallers met een buit van ruim 150.000 euro weg. In Eersel kwamen ze een surveillerende eenheid van de politie tegen, die de achtervolging inzette. Even later hielden de overvallers halt om de dichterbij komende politieauto met automatische wapens onder vuur te nemen. Dat is hoogstwaarschijnlijk gebeurd met een of meer Kalasjnikov’s. Dergelijke aanvalsgeweren kunnen ook kogelwerende deuren van politieauto’s doorboren. De agenten bleven ongedeerd maar de politie raakte het spoor van de overvallers bijster.

Langs de A58 hadden de overvallers vooraf een stuk vangrail verwijderd zodat ze op die plaats de snelweg op konden rijden. Ze zijn waarschijnlijk weggekomen in een BMWX6.

Militaire operatie

Volgens justitie zat er dna van de verdachte S. op een stuk vangrail dat gevonden is bij de loods van Brinks. De staaf past precies tussen het stuk vangrail dat de overvallers weg hadden gehaald langs de A58 zodat ze zo via een snelle vluchtroute de snelweg op konden. Op die plek bij de vangrail, zijn ook onderdelen gevonden van een BMWX6, waarschijnlijk de vluchtauto.

Schakelbewijs

Naast het dna vindt de rechtbank dat er ook sprake is van schakelbewijs. Dogan S. werd namelijk na de overval in Best, in mei 2016, veroordeeld voor een gewapende overval op het hoofdkantoor van een geldtransportbedrijf in Luxemburg. Hij zit daarvoor nu een celstraf van 22 jaar uit. Er is een aantal opvallende overeenkomsten tussen die overval en de overval in Best, zo vindt de rechtbank. Zo werden de overvallen uitgevoerd door minstens 6 daders met onder andere automatische wapens en bivakmutsen. Bij beide overvallen werd gebruikgemaakt van explosieven en een slijptol en zowel in Luxemburg als in Best schoten de daders door de achterruit op achtervolgende politieagenten. De vluchtauto van de gewapende overval in Best is later teruggevonden in België en in die auto is een huls aangetroffen die afgeschoten is met het wapen waarmee op de agenten in Luxemburg is geschoten.

Zwijgrecht

De overtuiging dat de verdachte één van de daders is van de overval in Best wordt verder versterkt doordat hij zich beroept op zijn zwijgrecht. De bewijzen die er liggen vragen om een redelijke verklaring van de verdachte, maar die wil hij niet geven. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank ook mee gewogen dat Dogan S. sinds 1990 in België al verschillende keren is veroordeeld voor meerdere misdrijven, zoals gewapende diefstallen met geweld, handel in drugs en deelname aan een criminele organisatie. In oktober 2006 kreeg hij bijvoorbeeld in België een celstraf van 20 jaar voor vrijheidsberoving, gijzeling en diefstal met geweld.

Zie ook:

‘Ik zie een grijze Audi de hoek om driften’

Vrijspraak voor twee Brinks-verdachten

12 jaar voor Belgische “Brink’s-overvaller”

Brinks-overvaller aangehouden

Overvallers Zaventem in uniform (UPDATE)

Overeenkomst overval SecurCash-bende