Corrupt contact liet peilbaken verwijderen

Een verdachte in het onderzoek naar cocaïnesmokkel met Urker viskotters had mogelijk contact met een corrupte ambtenaar die een bevel voor het plaatsen van een peilbaken door de politie liet verwijderen, en ook informatie doorgaf over direct afluisteren van verdachten. Dat bleek dinsdag tijdens een pro forma-zitting tegen drie verdachten.

Door Wim van de Pol

In de zaak staan de verdachten Muhammad S., Leen R. en Ferry B. terecht voor een coketransport en lidmaatschap van een criminele organisatie. Volgens de planning moet de zaak dit najaar inhoudelijk worden behandeld.

Eerder werd (onder meer) de Urker visser Johannes N. tot vier jaar veroordeeld voor het hetzelfde transport, 261 kilo cocaïne die uit zee was opgevist.

B. en S. worden ook verdacht van opdracht geven voor de beschieting van een woning in Sint Hippolytushoef.

Urker vissers

Een bepaald e-mailadres dat volgens justitie in gebruik was bij Muhammad S. communiceerde met een pgp-telefoon die kennelijk bij Johannes N. in gebruik was. De twee adresssen bespraken uitgebreid zoekslagen in politie- en justitiesystemen, naar namen van Urker vissers, BSN-nummers en het paspoortnummer van Johannes N.. Doel was kennelijk om te kijken of er onderzoeken lopen of invallen op handen zijn.

Peilbaken

Ook briefde de corrupte figuur aan het adres dat aan S. zou behoren door welke rechter-commissaris met welke termijn een machtiging had gegeven voor het plaatsen van geheime ovc-microfoons op mensen van een viskotter uit Den Oever.

Deze corrupte figuur liet ook het bevel over het plaatsen van een peilbaken onder de auto van verdachte Leen R. uit het systeem verwijderen, ‘desnoods’ met de ‘log gegevens’ van zijn ‘supervisor’. Daarvoor moest dan wel worden afgerekend: ’75’.

Advocaat van Ferry B. en Muhammad S. – Leon van Kleef – vroeg aan de rechtbank en het Openbaar Ministerie of het mogelijk is na te trekken of de informatie die besproken wordt werkelijk hout snijdt. Of slaat het nergens op, en wat is dan de waarde en de betrouwbaarheid van de inhoud van de pgp-gesprekken, vroeg hij zich af.

Bedreiging

Uit verklaringen en andere pgp-berichten blijkt volgens justitie dat Johannes N. werd bedreigd door S.. Er zijn ook “gewone” gsm-nummers bekend waarmee onbekenden bedreigingen aan het adres van N. zouden hebben geuit.

Advocaat Van Kleef bracht naar voren dat er pgp-berichten zijn waarin Johannes N. juist aan S. lijkt door te geven of die na kan gaan wie er achter die bepaalde nummers zitten. Hij had een idee wie de bedreiger was.

Het corrupte contact zou dan hiervoor telefoons kunnen laten afluisteren met ‘een IMSI-catcher’. De pgp-gebruiker die S. zou zijn lijkt hier wel een financieel slaatje uit te willen slaan, maar lijkt dus weer niet de bedreiger van N. te zijn.

Het corrupte contact laat weten dat alles mogelijk is maar dat het ‘wel gaat kosten’ en meer dan ‘jullie gewend zijn’.

Grote rol

Van Kleef maakt verder uit de berichten op dat het er op lijkt dat Johannes N. sinds 2012 een grote rol in de Urker cocaïnehandel had en dat veel meer kotters betrokken waren. N. heeft maar vier jaar cel gehad, enkel voor de 261 kilo.

Officier van justitie Koos Plooij maakte de aantekening dat er tegen N. niet meer bewijs was en dat bovendien nog niet is vastgesteld dat sommige berichten in de pgp-communicatie inderdaad werkelijk van Johannes N. afkomstig zijn.

Zie ook:

Nieuwe strijd om pgp-berichten al ontbrand

Geheime criminele berichten geldig bewijs?

Tot zes jaar cel geëist in Urkse cokezaak

3 ton voor smokkel van 261 kilo coke

Hoe de beschieting van een woning werd gepland

Cocaïne: tweewekelijks met Arke uit Punta Cana (UPDATE)

OM: ‘eigenaar viskotters ernstig bedreigd’