OM eist in hoger beroep tot 8,5 jaar cel voor diamantenroof Schiphol

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in hoger beroep tot 8,5 jaar cel geëist tegen zes verdachten van de grootste diamantroof uit de Nederlandse geschiedenis. Het zestal wordt verdacht van betrokkenheid bij de diamantroof en/of een poging daartoe in 2005. Twee van hen waren als KLM-medewerkers betrokken bij de roof.

In eerste instantie eiste het OM in 2018 celstraffen tot negen jaar, de rechtbank legde in 2019 straffen tot zeven jaar op. De verdachten tekenden hoger beroep aan tegen hun veroordelingen.

75 miljoen euro aan diamanten

In februari 2005 werd, na een mislukte poging twee weken eerder, een roofoverval gepleegd op een waardetransport op Schiphol. Daarbij werd voor bijna 75 miljoen euro aan diamanten buitgemaakt, waarvan een groot deel nog altijd zoek is. Met behulp van de twee KLM-medewerkers kwamen de verdachten op het besloten platform waar een bedrijfsauto bemachtigd werd. Daarmee reden zij naar een niet voor publiek toegankelijke plek waar een waardetransportauto stond om diamanten in te laden in een vliegtuig.

Uitgebreide voorbereiding

De overvallers bedreigden het personeel met vuurwapens en reden binnen vijf minuten weg met de transportauto. Door de snelheid en het gemak waarmee de overval gepleegd werd, was al snel duidelijk dat aan de overval een uitgebreide voorbereiding vooraf moest zijn gegaan; vermoedelijk met hulp van binnenuit. De waardetransportauto werd met een deel van de diamanten teruggevonden in Hoofddorp. Daar waren de overvallers overgestapt op een vluchtauto.

Afgeluisterd

Eind 2005 en begin 2006 werden vier verdachten aangehouden op verdenking van het plegen van de roof. Wegens gebrek aan bewijs moesten deze verdachten worden vrijgelaten. In 2013 kwam er opnieuw beweging in de zaak. Een man, die in een ander strafrechtelijk onderzoek werd afgeluisterd, sprak onverwachts over de poging tot het roven van diamanten. Na meegedaan te hebben aan de eerste poging deed hij aan de uiteindelijk geslaagde overval niet mee. Hij vertelde wel wie zijn plaats in had genomen.

TCI-info

Daarnaast kwam in januari 2014 informatie binnen van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) over twee mannen die in 2005 op de luchthaven werkten. Zij hadden vanaf 2005 grote contante stortingen op hun rekeningen gedaan en bleken nog geld tegoed te hebben. Hierop werd de groep mannen geobserveerd, afgeluisterd en startte een undercovertraject waarin een van de verdachten uiteindelijk heeft verklaard over zijn deelname aan de roof, over het financiële conflict en over de medeverdachten.

Kwetsbaarheid beveiliging

Voor zowel de rechtbank als voor het gerechtshof doen de verdachten er het zwijgen toe. Dat terwijl de feiten en omstandigheden in de ogen van het OM vragen om een verklaring. De advocaat-generaal (AG), aanklager in hoger beroep van het OM, benadrukte vrijdag de zwaarte van de strafbare feiten:

‘Het gaat hier om zeer ernstige feiten die voor grote beroering hebben gezorgd. Er was sprake van een bijzonder grote buit, de waarde van de diamanten bedroeg 75 miljoen euro, waarvan nog steeds 43 miljoen verdwenen. Het gaat daarnaast om de dreiging met geweld tegen twee slachtoffers, die die ochtend gewoon naar hun werk gingen en dan worden geconfronteerd met twee mannen met bivakmutsen die wapens op hen richten. Maar bovenal was het een roofoverval die de kwetsbaarheid van de beveiliging van een vitale plek als Schiphol aantoonde.’

De eisen tegen de zes verdachten zijn respectievelijk 8,5 jaar, zeven jaar, 40 maanden, 55 maanden, 55 maanden en twee maanden gevangenisstraf. Die laatste eis is tegen een verdachte voor wie vrijspraak is gevraagd voor de betrokkenheid bij de overval, maar wel veroordeeld is voor bezit van een ploertendoder en flitspoeder.

Het gerechtshof in Amsterdam doet op 17 december 2021 uitspraak.

Een overzicht van de berichten:

Hoofdverdachte diamantroof nu weer verdacht

Vier verdachten diamantroof nog vast

De rovers wisten precies waarvoor ze kwamen

Arrestaties in onderzoek diamantroof Schiphol (UPDATE)