Politie-invallen in Naarden en Bussum in onderzoek fruitbedrijf (UPDATE5)

Arrestatieteams van de politie zijn dinsdagmorgen binnengevallen in huizen in Naarden en Bussum. De politie meldt dat er twee mensen zijn aangehouden, onder wie Ali G., die al hoofdverdachte is in een rechtszaak over een poging tot afpersing van de directie van fruitbedrijf De Groot in Hedel. Hij is nu ook verdachte van het tot stand brengen van explosies en brandstichtingen. 

Kleuters

Crimesite meldde dinsdagmorgen al dat de invallen zijn gedaan in de verschillende onderzoeken die lopen naar poging tot afpersing, bedreigingen, brandstichtingen, ontploffingen, beschietingen van woningen, leggen van handgranaten en zelfs een voorbereiding van een liquidatie.

Een arrestatieteam viel eerst een flatwoning aan het Prinses Beatrixhof in Naarden binnen. Daar zouden ook medewerkers van Defensie bij aanwezig zijn geweest, mogelijk om te zoeken naar verbogen ruimtes. Omstanders zeiden aan NH Nieuws dat een uur na de inval drie kleuters en een vrouw naar buiten werden gebracht en zijn opgehaald. Er is ook één auto in beslag genomen. Er is vanochtend ook een inval geweest in een huis in Bussum.

Ali G.

Bij de invallen is in ieder geval Ali G. (35) aangehouden. Hij is de hoofdverdachte in een van drie rechtszaken die lopen naar de bedreigingen en intimidaties van de directie en (oud-)medewerkers van fruitbedrijf De Groot in Hedel. Op 6 januari wil de Arnhemse rechtbank zijn zaak inhoudelijk behandelen. Hij en drie medeverdachte worden verdacht van poging tot afpersing van De Groot. De advocaat van Ali G. wil geen enkel commentaar geven. De behandeling van die zaak zal nu naar verwachting worden uitgesteld.

De politie zegt nu te onderzoeken of er een link is tussen bedreigingen die per sms zijn gedaan aan de directie van De Groot en alle andere incidenten. Tot nu toe werd Ali G. alleen verdacht van betrokkenheid bij het versturen van de dreig-smsjes, dat wil zeggen de poging tot afpersing. De politie zegt dinsdag dat er eind december aanwijzingen beschikbaar kwamen dat Ali A. mogelijk ook betrokken was bij de andere incidenten.

Safe house

In een andere zaak zijn mensen onder meer verdacht van plaatsen van een handgranaat bij een woning in Kerkdriel waar een familielid van De Groot woonde. Die zaak staat los van die tegen Ali G.

Half september zijn er twee verdachten opgepakt in een onderzoek naar twee brandstichtingen. In Hedel raakten twee oud-medewerkers van De Groot gewond en brandde een vrijstaande woning af.

In de nacht van 22 december zijn er drie mensen opgepakt in Hilversum en Naarden. Eén van hen wordt ervan verdacht een aanslag te hebben willen plegen op een dochter van één van de directeuren van De Groot die in Hilversum in een safe house was ondergedoken, zo blijkt uit dossierstukken en bronnen van Crimesite. De politie zegt ‘in het belang van het onderzoek’ en in verband met ‘de veiligheid’ over deze kwestie geen uitspraken te willen doen.

Zie de eerdere berichten:

Lek safe house oorzaak verijdelde aanslag in Hilversum

Opnieuw ernstige bedreigingen tegen directie fruitbedrijf

Justitie legt voor rechtbank geen link met 400 kilo cocaïne in Hedel

Fruitbedrijf ten prooi aan cocaïnehandel (#3)

Fruitbedrijf ten prooi aan cocaïnehandel (#2)

Fruitbedrijf ten prooi aan cocaïnehandel (#1)

Directeur fruitbedrijf legde anderhalve ton in auto (UPDATE)