Huurmoordenaars van drugskartel liquideren politie-agent (VIDEO)

Op sociale media circuleert een video-opname van hoe 2 leden van een Mexicaans drugskartel een man in de deelstaat Sinaloa bij verrassing in zijn auto liquideren. De opname wordt onder andere door een journalist van Vice News gedeeld. Het slachtoffer zou een politie-agent zijn. In tegenstelling tot berichtgeving in diverse media zou de agent geen […]

Opsporing Verzocht ingezet in “stooktraject”

In de eerder besproken studie ‘Met grof geschut’ over de A73-moord staat ook het hoofdstuk: ‘Het team denkt stooktrajecten uit’. Ja, u leest het goed, stooktrajecten, daarmee wordt getracht de verdachten op te stoken om met elkaar te gaan bellen of sms-en, om via de tap info te verkrijgen.

A73-rapport is schandalig en griezelig

In een rapport dat ik onder ogen krijg dat werd gemaakt in opdracht van Programma Politie & Wetenschap, getiteld ‘Met grof geschut gaat over de moord op de A73, blijkt tot mijn verbazing dat de officier van justitie tegen het opsporingsteam heeft gezegd: ‘durf te tunnelen.’ Door Jan Boone

Meld onbegrijpelijk gedrag rechters

Door Jan Boone

In het laatste Strafblad wordt het onderwerp 'heilige huisjes' aangesneden. Het valt me op dat in alle bijdragen zowel door rechters als advocaten een toon van welwillendheid wordt gehanteerd, gelardeerd met hier en daar kritische opmerkingen. Met name de bijdrage van de rechters over de praktijk van de voorlopige hechtenis brengt mij ertoe de vraag aan de orde te stellen of rechters kritisch genoeg worden bezien.

Garanties burger naar de maan

Door Jan Boone

Volgens ons rechtssysteem moet de rechter de macht van de staat controleren. Dit uitgangspunt is tot stand gekomen nadat de burgerij zich met succes ging verzetten tegen de macht van de edelen, die deden waar ze zin in hadden. De rechter moet de burger dus beschermen tegen de macht. Ik zeg dit zo uitgebreid omdat daar geen misverstand over kan bestaan. 

Is rechtbank Utrecht onbetrouwbaar?

Door Jan Boone

Onder de rechtbanken in Nederland valt de rechtbank Utrecht, in de bijna veertig jaren dat ik nu advocaat ben, steeds in negatieve zin op. De misdaadverslaggever Jacques van Veen schreef ooit: 'die rechtbank is een appel in de mand, die regelmatig met de grootste zorg bekeken moet worden'. Er heerst door de jaren heen een sfeer van 'wij weten wel wat goed voor u is meneer de verdachte, wij begrijpen niet goed wat uw advocaat hier komt doen'.

Rechter moet van zich afbijten

Door Jan Boone

Ik lees in de krant dat staatssecretaris van Justitie Fred Teeven vindt dat het slachtoffer een strafwens mag uiten. Teeven realiseert zich kennelijk niet dat hij daarmee de positie van de rechter ondermijnt. Zoals afgesproken, is de rechter onafhankelijk en spreekt recht zonder daarbij te worden beïnvloed door allerlei bijzaken.

Gevoeligheden: Krankzinnig hoge straffen

Door Jan Boone

Een van mijn cliënten wordt aanvankelijk in Nederland vervolgd als medeverdachte in de zaak van de inmiddels overleden Charles Zwolsman. Hij wordt verdacht van van alles en nog wat, maar ook van de invoer van 1700 kilo hasj die in Frankrijk wordt onderschept. Na 3 maanden voorarrest schorst de rechtbank zijn voorlopige hechtenis.

OvJ beschuldigt burgers zonder bewijs

Door Jan Boone

Vorige week vroeg een Marokkaanse cliënt van mij, die een theehuis had gehad dat door de Justitie was gesloten omdat door de bezoekers hasjiesj zou worden verhandeld, opgeroepen om door de Officier van Justitie in Utrecht gehoord te worden. Hij is daar heengegaan en trof daar nog vier andere mannen. Zij mochten niets zeggen maar moesten luisteren naar de Officier van Justitie die hen ging waarschuwen. Het ging om de bedreigingen aan burgemeester Wolfsen van Utrecht.