7 en 4 jaar cel geëist tegen JoeyAK en Bigidagoe voor brute ontvoering

7 en 4 jaar cel geëist tegen JoeyAK en Bigidagoe voor brute ontvoering

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam zeven jaar celstraf geëist tegen rapper JoeyAK (26) voor de gewelddadige ontvoering van rapper Kobus L. (28). Tegen rapper Bigidagoe (26) en zeven andere verdachten eist justitie celstraffen van vier tot zes jaar.

Halve ton

Amsterdammer Kobus L. stond urenlang doodsangsten uit toen hij op 3 september 2022 door een groep mannen zou zijn gegijzeld, mishandeld en beroofd. De mannen dreigden zijn vingers af te knippen als er geen losgeld van 50.000 euro zou worden betaald. Tegen de groep van negen mannen, die deel uitmaken van rapformatie Zone 6 uit Amsterdam-Holendrecht, eiste het OM vrijdag celstraffen van vier tot zeven jaar.

Vingers afknippen

Kobus L. zou langdurig zijn rondgereden in een busje. Bij de politie verklaarde hij te zijn geslagen en te zijn bedreigd met een vuurwapen. Tijdens de rit zouden de verdachten vrienden van hem hebben gebeld en 50.000 euro losgeld hebben geëist. Als zij niet zouden betalen, dan zouden de verdachten de vingers van het slachtoffer er één voor één afknippen. De rit eindigde in Amsterdam-Zuidoost waar de verdachten de man in een woning wilden onderbrengen.

Bij zijn ontsnappingspoging werd Kobus L. door enkele verdachten met een stuk hout geslagen. Omwonenden die de mishandeling zagen, waarschuwden de politie waarna de verdachten er vandoor gingen.

In zijn aangifte noemt het slachtoffer de personen die hem hadden gegijzeld en belaagd. Hij kent eigenlijk vooral hun bijnamen. Het lukte de politie de namen van negen verdachten in deze zaak te achterhalen en hun telefoonnummers.

Enkelband

Aan de hand van camerabeelden, de telefoonnummers, ANPR-gegevens van voertuigen, de gps-gegevens van een gehuurde bus en de enkelbandgegevens van JoeyAK (Joël H.) heeft de politie in kaart kunnen brengen waar de verdachten in het weekend van 3 september 2022 zijn geweest. JoeyAK droeg een enkelband, omdat hij op 11 maart 2020 was geschorst in een andere ontvoeringszaak waarvoor hij 40 maanden cel kreeg opgelegd.

Uit het onderzoek van de politie is het volgens het OM duidelijk dat de negen verdachten allemaal grotendeels bij de gijzeling van de 28-jarige Amsterdammer aanwezig zijn geweest.

Instagram

Na 3 september 2022 verschijnen er op social media allerlei berichten die verband houden met de gijzeling. Op het Instagram-account “Zone6vsboats” worden berichten over het incident en foto’s van het bebloede gezicht van Kobus L. geplaatst en is er een bericht waarin verwezen wordt naar het losgeldbedrag van 50.000 euro. Ook worden er meerdere bedreigingen geuit naar het slachtoffer, vooral na de aanhouding van de negen verdachten. Het OM heeft een sterk vermoeden dat één of meerdere verdachten betrokken waren bij het plaatsen van berichten op social media over de gijzeling.

Regie

Volgens het slachtoffer was de rol van JoeyAK het grootst. Hij zou als frontman van rapformatie Zone 6 de regie hebben gevoerd over de gijzeling. Het slachtoffer zou over hem geroddeld hebben en daar was hij boos over. Tegen JoeyAK heeft het OM zeven jaar geëist. Tegen rapper Bigidagoe (Danzel S.) eist het OM vier jaar cel. Tegen de andere zeven medeverdachten eiste het OM gevangenisstraffen van vier tot zes jaar. Niet ieders aandeel bij de gijzeling, afpersing, mishandeling en bedreigingen was even groot.

Op 18 december gaat het proces verder. De rechtbank doet op 8 maart 2024 uitspraak.

Eerdere ontvoeringszaak

JoeyAK zat tot maart 2022 zijn straf uit voor het (laten) ontvoeren van een vrouw en haar twee dochters. Hij heeft de vrouw daarbij ernstig mishandeld door heet water over haar heen te gieten en haar meerdere malen met een vuurwapen te hebben geslagen. De gangsterrapper wordt in Suriname gezocht voor betrokkenheid bij een schietpartij.

Bigidagoe werd in juli 2020 neergeschoten in Amsterdam-Zuid. Daarna werd het huis van zijn moeder in Amsterdam-Zuidoost beschoten.

Zie ook:

‘Verdachten ontvoering rapper ontkennen bij de rechtbank’

B12 van rapcrew Zone6 krijgt vier jaar cel voor acht vuurwapens en witwassen

Justitie eist ruim 8 ton aan crimineel vermogen van rapper JoeyAK

Douane op Schiphol neemt 6.100 euro in beslag van rapper JoeyAK