Boek ‘Straight Outta Crime’ over gangsterrap in Nederland verschenen

In het vandaag verschenen boek ‘Straight Outta Crime’ duikt auteur en Crimesite-redacteur Roel Janssen in de wereld van de Nederlandse gangsterrap. Hij beschrijft de hoofdrolspelers en passanten van dit controversiële subgenre dat met name de laatste tien jaar in Nederland door social media en streamingdiensten steeds populairder en zichtbaarder is geworden.

Green Gang

Straatbendes als Green Gang en jongens uit achterstandsbuurten refereren in hun rapteksten volop aan het straatleven, doorspekt met geweld, drugshandel, ripdeals en mooie vrouwen. Van onschuldig flirten met stapels geld en luxe waggies gaat het naar vuurwapens showen en doodsbedreigingen in drillrapvideo’s. En naar dodelijke slachtoffers, zoals op de Pier in Scheveningen, in Rotterdam en in Amsterdam-Zuidoost.

Straatveteranen als SugaCane, Kempi en leden van THC bleven met beide benen op de grond. Maar criminele vrienden stierven een gewelddadige dood. En terwijl JoeyAK en Djaga Djaga in harde aanraking met justitie kwamen, werd Bigidagoe neergeschoten.

Keylow

In het boek staat – naast een groot hoofdstuk over drillrap in Nederland – ook de heftige geschiedenis van Delano “Keylow” R., oldschool gangsterrapper en Crip van het eerste uur. Inmiddels is hij volgens justitie topgangster en als president van motorclub Caloh Wagoh met Ridouan Taghi verantwoordelijk voor een serie liquidaties. Keylow staat momenteel als ‘vermeend moordmakelaar’ terecht in het Eris-proces dat draait om een reeks liquidaties en liquidatiepogingen en -opdrachten. Komende week zijn er weer pro-formazittingen in deze omvangrijke strafzaak.

Een fragment uit ‘Straight Outta Crime’, dat vrijdag is verschenen via uitgeverij Just Publishers i.s.m. Crimesite:

Op de gigantische hoeveelheid foto’s die de recherche op een harddisk bij Keylow vindt, poseert hij voor de camera met een kalasjnikov en richt hij een dubbelloops geweer op de cameralens. Op andere foto’s staan onder meer munitie, drugs en stapels bankbiljetten.

In een verklaring tegenover de politie waarom er bij hem thuis duizenden belastende chatgesprekken over liquidaties zijn gevonden en waarom hij die gesprekken filmde en fotografeerde, zegt Keylow dat hij bezig was met een documentaire over afrekeningen in de onderwereld.

“We maakten een film over liquidaties. Dat was mijn werk. Dat is mijn pensioen. Ik ga niet alles op tafel gooien. Namen ga ik niet noemen, dan gooi ik mijn eigen glazen in. Er zijn contracten, facturen, chats en voltooide films.”

Op de vraag van rechercheurs of hij ook daadwerkelijk een liquidatie had willen filmen en niet alleen de gesprekken erover, zegt Keylow: “Ik wil geen liquidatie filmen. Ik zou er alleen bij staan. Voor de rest zou ik alles filmen.” De gesprekken zijn wat het Openbaar Ministerie betreft keihard bewijs tegen Keylow en anderen. (tekst loopt door na de advertenties).

Rapalbum

In het dossier zijn overigens wel aanwijzingen te vinden dat Keylow zich bezighield met muziek en videoproductie. Zo staat, zoals eerder genoemd, het nooit uitgebrachte gangsterrapalbum van Keylow en co. (Maindrive 252 – Rhyme Or Crime) op een van de in beslag genomen harde schijven, maar ook andere nummers van rappers in wie Keylow kennelijk talent zag.

Over de documentaires zegt Keylow in een politieverhoor in september 2019:

“Dat is mijn baan, ik heb werk. Mijn bedrijf heet Blu Rage Entertainment. Mijn andere bedrijf had ik net opgestart. Ik werk samen met documentairemakers als ze iets willen maken op moeilijk te bereiken plaatsen. Ik help ze dan om een ingang te krijgen. Het gaat ook over echte jongens, jongens van de straat. Ik zal u een voorbeeld noemen: in Maastricht waren we aan het filmen en terwijl we filmden viel het AT binnen. Zo real life is het.”


‘Straight Outta Crime’ kost 21,99 euro en is te koop via deze link.