OM legt de kaarten tegen Rico nog niet op tafel (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie wil nog niet zeggen voor welke moorden ze de Nederlandse Chileen Richard “Rico” R. (45) gaat vervolgen. Wel hielden de officieren van justitie donderdag aan de rechtbank pgp-berichten met nieuwe aanwijzingen over liquidaties voor. Of er al met al genoeg bewijs voor vervolging voor moorden is, valt nog af te wachten.

Door Wim van de Pol

Rico staat nu nog alleen terecht voor vuurwapenbezit, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie die onder meer in drugs handelde. Voor die feiten is hij uitgeleverd door Chili, het land waar hij werd aangehouden.

Als Nederland hem wil vervolgen voor moorden dan moet het hiervoor aan Chili toestemming vragen in een nieuw rechtshulpverzoek. Donderdag bleek dat de officieren van justitie dat verzoek nog niet hebben gestuurd. Rico weet dus nog niet voor welke moorden hij zal worden vervolgd.

Zorgvuldig

Het Openbaar Ministerie wil ‘zorgvuldig’ zijn bij het indienen van het rechtshulpverzoek met Chili, zo onderstreepte officier van justitie Maaike van Kampen. Maar, het lijkt erop dat justitie vooral redenen ziet om zich nog niet in de kaarten (beter gezegd de dossiers) te laten kijken. Want die kaarten moeten bij een rechtshulpverzoek goeddeels op tafel gaan komen.

Op eerdere zittingen presenteerden de officieren fragmenten uit gekraakte pgp-berichten tussen Rico en anderen waaruit zou blijken dat hij liquidaties besprak (mensen ‘te laten slapen’). Het ging om de liquidaties van Samir Erraghib (2016) en Martin Kok (2016). Verder besprak hij volgens het OM pogingen om Mustapha “Moes” F. te liquideren, en zelfs het plan voor een moord op een officier van justitie.

Donderdag putten de officieren uit nieuwe pgp-gesprekken. Er zijn fragmenten waarin gesproken wordt over de moorden op de Braziliaanse Luana Luz Xavier (34, in 2015), de moord op Mario Magan Tier (45, in 2015) en die op Samir B. (in Spanje, 2014). Ook bracht het OM de moord op Frans Scharrenberg, alias “Pannenkoek”, ter sprake (in 2013 in Spanje). (Alleen voor de moord op Erraghib zijn mensen veroordeeld).

Er wordt in die gesprekken echter niet gesproken over Rico als opdrachtgever van of betrokkene bij die moorden en dat woord namen de officieren van justitie ook niet in de mond. Volgens zijn advocaat is het alleen maar suggestie, en staat het zelfs niet vast wie de gespreksdeelnemers aan die pgp-gesprekken zijn, en of zijn client een deelnemer was.

‘Oorlog’

De nieuwe informatie en de gesprekken over de moorden maakten het fragmentarische requisitoir van donderdag raadselachtig maar intrigerend. Want het is duidelijk dat het Openbaar Ministerie een grote theorie aan het bouwen is over een rivaliteit in de Amsterdamse onderwereld sinds 2014 waarin vele namen voorbij komen. Een schema waarin Rico en Naoufal “Noffel” F. als verdachten een hoofdrol spelen.

Ziggy en Luana

De officieren lazen stukjes uit pgp-berichten voor over ‘oorlog’ die er zou zijn tussen een groep met Rico en Noffel F. en de in Libanon woonachtige Mink Kok, onder meer in verband met de moord op Scharrenberg. Ook beschreven ze hoe na de liquidatie van Gwenette Martha diens groep uitéén viel, wat weer zou hebben geleid tot het verdwijnen van Najib “Ziggy” Himmich en later de liquidatie van diens vriendin Luana Xavier.

Rico zou ook banden hebben met de Ierse Kinahan-clan, aldus het OM, met name in de persoon van Danny Kinahan, en met personen die worden gerekend tot de Italiaanse Camorra. Overigens is het de bedoeling dat Mink Kok en een aantal Italianen deze zomer door de rechter-commissaris zullen worden gehoord.

De verdenkingen dat Rico een criminele organisatie vormde zijn met deze pgp-berichten ‘verzwaard’ vond officier van justitie Van Kampen. (tekst gaat door onder reclame)

Op-pimpen

De advocaat van Rico R. betwijfelt of het Openbaar Ministerie überhaupt over bewijs voor al die moorden beschikt. Hij ziet in het betoog over de pgp-fragmenten alleen een ‘suggestief’ verhaal van het Openbaar Ministerie. Als niet de gehele berichtenuitwisseling kan worden bekeken – en die ontbreekt – dan zeggen al die losse zinnetjes niks, vindt hij. Van Kleef: ‘Met knip- en plaktechnieken wordt er naar cliënt toegewerkt. En er wordt verkeerd geplakt.’

Van Kleef stelde vast dat er berichten aan elkaar worden gelinkt die op ver uiteenlopende data zijn verstuurd. Ook is volgens hem vaak niet duidelijk welke personen er met woorden als ‘hun’ en ‘wij’ worden bedoeld.

Justitie presenteerde verder anonieme informatie over Rico, die het Team Criminele Inlichtingen heeft verzameld. Van Kleef sprak van ‘op-pimpen’ door justitie van anonieme TCI-informatie. Hij wees in dat verband op het feit dat in de telefoon van ‘een tegenstander’ van Rico wordt besproken hoe er valse informatie naar de politie zou moeten worden gebracht om Rico en anderen ‘te vernietigen’. Er zijn ook twee brieven met anonieme informatie over Rico bij het landelijk parket en bij de politie bezorgd.

Electronisch toezicht

Van Kleef vroeg om schorsing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt omdat die nu al 20 maanden vastzit zonder dat er substantieel bewijs is bijgekomen, en de inhoudelijke behandeling pas in 2020 is voorzien.

De rechtbank was het deels met Van Kleef eens. Ze vindt dat er voor nu nog wel voldoende bewijs ligt, maar gaf het Openbaar Ministerie opdracht te onderzoeken om voor de volgende zitting (in augustus) te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het vluchtgevaar van Rico R. te beperken en hem onder electronisch toezicht voorlopig op vrije voeten te stellen.

Al meer dan tien jaar brengt Crimesite dit soort uitgebreide artikelen gratis. Dat willen we graag zo houden. U ook? Doneer dan en steun onafhankelijke misdaadjournalistiek. Uw steun is hard nodig en wordt gewaardeerd.

[paytium name=”Crimesite” description=”Donatie”]
[paytium_field type=”dropdown” label=”Uw donatie” options=”0,99/1,99/2,99/4,95/9,95/19,95/29,95/49,95/100/250″ options_are_amounts=”true” /]
[paytium_total /]
[paytium_button label=”Doneren” /]
[/paytium]

Uw donatie is anoniem. Er worden geen gegevens bij ons opgeslagen.