OM wil civiel verbod op motorclub Hardliners: ‘Cultuur van geweld’

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank Noord-Holland gevraagd de motorclub Hardliners te verbieden en de vereniging te ontbinden. Het verzoekschrift is op 31 augustus ingediend bij de rechtbank Noord-Holland. Daar loopt ook een strafrechtelijk onderzoek naar de Hardliners Motorcycle Club (MC), dat vanuit de gevangenis in 2019 werd opgericht door president Lysander de R.

Negen jaar cel

Hardliners MC werd opgericht vlak voordat de rechter een civiel verbod van de Hells Angels zou uitspreken. De oprichter van Hardliners MC, Lysander de R. (41), werd in 2018 veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf, vanwege mishandeling, afpersing, bedreiging, brandstichting, wapenbezit en het leidinggeven aan het Haarlemse chapter van motorclub Hells Angels. Volgens de rechtbank ontstond onder leiding van De R. een ‘keihard en beestachtig chapter’ waarbij in Haarlem en omgeving ‘een waar schikbewind’ werd gevoerd.

Landelijke aanpak

Het verzoek om de Hardliners te verbieden is volgens het OM onderdeel van een landelijke en integrale aanpak van de overheid tegen outlaw motorcycle gangs (OMG’s). ‘Eerder zijn al met succes procedures gevoerd tegen de Hells Angels, Bandidos, Catervarius Brotherhood, No Surrender, Caloh Wagoh en Satudarah,’ meldt het OM in een persbericht.

Sinds de oprichting van Hardliners MC is de club razendsnel uitgegroeid tot een van de grootste OMG’s van Nederland. In 2021 telde de vereniging al 22 chapters. Veel leden van andere verboden OMG’s sloten zich aan bij de Hardliners.

Strafzaken

Hardliners MC is de afgelopen jaren onderwerp geworden van verschillende strafrechtelijke onderzoeken. De strafzaak die momenteel bij de rechtbank in Haarlem loopt betreft een onderzoek naar meerdere leden van de vereniging, onder wie ook Lysander de R. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die gericht is op het plegen van geweldsmisdrijven.

‘Cultuur van geweld’

Uit de onderzoeken komt volgens het OM naar voren dat de (bestuurs)leden van de Hardliners zich niet alleen schuldig maken aan ernstige strafbare feiten, maar dat binnen de club ook een cultuur wordt onderhouden die het plegen van geweld door de leden uitdrukkelijk stimuleert en faciliteert. ‘Bovendien blijkt strafrechtelijke detentie van bestuursleden geen belemmering te vormen om door te gaan met het plegen van ernstige strafbare feiten. Daarom is een civiel verbod noodzakelijk,’ zo schrijft het Landelijk Parket.

‘De intimiderende en vaak gewelddadige wijze waarop Hardliners MC zich in de samenleving manifesteert en de wijze waarop de club zich afsluit voor overheidscontrole – en deze zelfs actief tegen gaat – creëert een cultuur van wetteloosheid. De structuur van de club is hiërarchisch en komt sterk overeen met die van andere motorclubs. Er zijn dwingende regels waar leden zich aan dienen te houden. Zo geldt er een strikte zwijgplicht naar buiten (omerta) en is er financiële ondersteuning van gedetineerde leden. Het bestuur geeft niet alleen leiding, maar schept ook doelbewust gelegenheid tot structureel geweld en structurele criminaliteit. Er is sprake van een cultuur waarin het plegen van geweld genormaliseerd, uitgevoerd en gestimuleerd wordt.’

‘Geweld zit als het ware in het DNA van de club. Er wordt van leden een continue geweldsbereidheid verwacht en er kan zelfs sprake zijn van gewelddadige represailles van de club op het moment dat iemand zich niet conformeert aan de regels’, zo staat in het verzoekschrift.

Het OM heeft de rechtbank verzocht een voorlopige voorziening te treffen totdat over het verzoek onherroepelijk is beslist.

Celstraffen

Verschillende leden van Hardliners MC werden de afgelopen jaren veroordeeld tot celstraffen voor onder meer gewelddadige afpersing en gijzeling. Ook kwamen clubleden voor in onderzoeken naar andere geweldplegingen, zoals brandstichtingen, explosies en intimidaties.

Uitzitten

Leider Lysander De R. zou in het justitieel complex in Zaanstad eerder gevangenispersoneel ernstig hebben bedreigd. De R. werd in juli 2023 in zijn cel gearresteerd op verdenking van leiding geven aan een criminele organisatie die geweldfeiten pleegt. De raadkamer van de rechtbank in Haarlem schorste De R. op 2 augustus uit zijn voorlopige hechtenis. Maar de raadkamer van de rechtbank bepaalde tevens dat die voorlopige hechtenis weliswaar is geschorst, maar wel blijft staan voor de duur van 90 dagen.

De rechtbank schorste de hechtenis alleen omdat R. nu eerst het restant gaat uitzitten van de straf die hij in 2018 kreeg opgelegd. Dit duurt tot in het voorjaar van 2024. Direct na het uitzitten van deze gevangenisstraf herleeft de onlangs opgelegde voorlopige hechtenis voor 90 dagen, gevolgd door een pro-formazitting. De R. zit dus zeker tot het einde van de zomer 2024 in detentie.

Zie ook:

‘Motorclub-kopstuk overgeplaatst naar streng gevangenisregime’

‘Bom in Hoorn was bedoeld voor prominent Satudarah-lid’