Dit waren de populairste artikelen in 2018

Ridouan Taghi is niet alleen de meest gezochte crimineel van ons land, hij scoort ook het beste op Crimesite. In de Top-3 van meest gelezen artikelen komt hij twee keer voor, waaronder het meest gelezen stuk van het jaar. In dat artikel volgde onze onderzoeksredactie zijn virtuele sporen naar Colombia.

In de Top-10 staan verder artikelen over Redouan Bakkali, de broer van de kroongetuige die werd vermoord, over de vergisliquidatie van Hakim Changachi en over de Amsterdamse rapper Eves Laurent die een plofkraak pleegde in Duitsland. Ook populair was het artikel over een groep Nederlanders die ruim 6 ton coke naar Málaga smokkelden. Hier de volledige lijst:

1) Was Ridouan Taghi in Dublin of Colombia?

De Nationale Politie verspreidde in juni een serie foto’s van de voortvluchtige Ridouan Taghi, de vermeende opperbaas van de Mocro Maffia. De vraag was waar de foto’s genomen waren. Crimesite deed een Bellingcatje en wist 4 foto’s te geolocaten in Colombia. Taghi bleek een lijnvlucht van de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca te hebben genomen vanuit de hoofdstad Bogota. Hij zat daar ook nog in een stadsbus. Intussen leek hij zich goed te vermaken onder de palapas van een van de Colombiaanse stranden.

2) Liquidatie in Amsterdamse Pijp

De liquidatie van Annass el Ajjoudi (29) in Amsterdam op 18 januari 2018. De Amsterdamse crimineel Annass el Ajjoudi (alias Boeloeloe) was een man die door de politie wordt gerekend tot de groep van Houssine A. en Benaouf A., die (onder meer) is verwikkeld in een bloedige vete met een groep criminelen rondom de geliquideerde Gwenette Martha.

3) Dit is Ridouan Taghi

In maart werd Taghi op de Nationale Opsporingslijst geplaatst en een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor informatie die leidt naar zijn schuilplaats. We schreven toen dit nieuwsartikel over Holland’s Most Wanted.

4) Door deze liquidatie ging de kroongetuige zingen

Kroongetuige Nabil B. liep over naar justitie. Hij had last van zijn geweten gekregen door de vergisliquidatie van Hakim Changachi. Maar wie waren er nog meer bij die liquidatie betrokken, die de verhoudingen in de Mocro War volledig op zijn kop heeft gezet? En waarom werd een van de hoofdrolspelers zelf ook weer vermoord? 

5) Amsterdamse rapper vast voor Duitse plofkraak

De Amsterdamse rapper Eves Laurent was een van de verdachten die werd aangehouden voor een plofkraak in het Duitse Wiesbaden. Dat bevestigden meerdere  bronnen aan Crimesite. De politie kon de rapper makkelijk inrekenen, nadat zijn Audi op de vlucht was gecrasht.

6) Crimineel Karel Pronk in Delft geliquideerd

Bij een schietpartij in Delft werd op 7 augustus de beruchte Delftse crimineel Karel Pronk dood geschoten. Pronk werd ook wel de ‘Haagse Holleeder’ genoemd. Hij was in het verleden betrokken bij ontsnappingen uit de gevangenis en werd veroordeeld voor moord, overvallen en drugshandel. Zo werd hij begin jaren 90 veroordeeld tot 20 jaar cel wegens de moord op een orchideeënkweker uit Rijswijk.

7) Zo pakte de politie de Bakkali verdachte

De moord op Redouan Bakkali, broer van kroongetuige Nabil, veroorzaakte een schokgolf door Nederland. Mexicaanse toestanden, die we sinds de onthoofding van Nabil Amzieb niet meer hadden gezien. De 41-jarige Shurandy S., beter bekend als ‘Andy’, uit Hilversum werd ervoor aangehouden en staat momenteel terecht voor de brutale liquidatie.

8) Zit over de 4 ton in broer pfff 100 mil euro geen grap

Ruim 5000 kilo cocaïne werd er in maart 2016 gepakt in de haven van Antwerpen. Het gewicht van een fikse olifant. Het was destijds een van de grootste drugsvangsten ooit in Nederland en België. Straatwaarde: een slordige 150 miljoen. Reconstructie van een misgelopen transport. ‘Zilvere transporter busje. Het is vrijwel zeker arrestatieteam broer.’ 

9) Grote groep Nederlandse verdachten vast met 6,3 ton cocaïne

De Spaanse Guardia Civil pakte in oktober zes ton cocaïne in Málaga. Dat was de op één na grootste vangst in Europa ooit. Er werden 16 mensen aangehouden onder wie enkele Nederlanders, die een lijn naar ons land zouden hebben gerund.

10) Holleeder noemde de naam van de Allesweter niet

In februari begon de rechtszaak tegen Willem Holleeder, die wordt verdacht de opdracht te hebben gegeven voor zes onderwereldmoorden. Aan rechtbankvoorzitter Frank Wieland de taak om in de honderduizenden pagina’s onderzoeksdossiers en tientallen zittingen het bewijs te vinden voor de rol die Holleeder wordt toegedicht. Of hem vrij te spreken. Dit artikel was de eerste in een reeks die Crimesite afgelopen jaar schreef over het “proces van de eeuw”.