Politie: Herman Ploegstra is vermoord (VIDEO)

Het cold case team dat de zaak van Herman Ploegstra uit het Zeeuwse IJzendijke onderzoekt, gaat niet langer uit van een vrijwillige verdwijning of zelfmoord. ‘Het is moord of doodslag’, zei de verantwoordelijke officier van justitie op een informatie-avond voor bewoners. Ploegstra verdween in 2010 spoorloos.

Door Vincent Verweij

Op de informatie-avond kwamen weinig nieuwe feiten aan de orde, maar werd een overzicht gegeven van het eerdere onderzoek. Dat bleek aan alle kanten te rammelen. Getuigen waren niet gehoord, of er werd te weinig doorgevraagd. Duidelijk was dat zij vaak niet het achterste van hun tong lieten zien.

Crimesite kreeg in 2012 als enige inzage in het vertrouwelijke politiedossier. Een uitgebreid verhaal daarover is hier te lezen (via Blendle).

Voor de moord op Herman Ploegstra wordt nu met drie mogelijke scenario’s rekening gehouden.

  1. Een agressieve schoonvader met wie Herman Ploegstra een moeilijke verstandhouding had. Hij werd eerder veroordeeld voor geweld. Deze Prudent Buyck is overigens eind 2016 op 67-jarige leeftijd overleden.
  2. Verschillende buitenechtelijke relaties die Ploegstra onderhield, waarvoor hij een tweede mobiele telefoon gebruikte die hij in zijn werkkraan bewaarde. Mogelijk is een jaloerse echtgenoot verhaal komen halen.
  3. Criminele contacten die Herman mogelijk had. De plaatselijke slijter vertelde aan de politie dat Herman regelmatig champagne kocht waarbij hij dikke pakken cash geld in zijn portemonnaie had. Hij was tijdens werktijd soms uren verdwenen. En in het artikel, dat gebaseerd is op het politiedossier over Herman, werd onthuld dat hij ook contacten onderhield met de veroordeelde moordmakelaar in de Belgische Kasteelmoord en growshop-eigenaar Evert de C. uit IJzendijke.

Briefje

Ook was er weer aandacht voor het mysterieuze briefje dat de politie vond (afbeelding rechts). Op het raadselachtige briefje staat ‘moes + ?’. Dat zou er op kunnen duiden dat Ploegstra een afspraak had met ene Moes (die hij vermoedelijk kent, in ieder geval zijn naam) en met nog iemand die hij niet (van naam) kent.

Ook bij het telefoonpanel van Tros Vermist kwamen destijds over het briefje interessante tips binnen. Zo beweerde iemand ene ‘Moes’ of ‘Mustafa’ te kennen, die uit Terneuzen of Axel komt en in drugs handelt.

Kent u deze ‘Moes’ ook? Heeft u meer informatie over de zaak Ploegstra, of heeft u een idee wat de samenhang is tussen de woorden op het briefje? Neem dan contact op met Crimesite, desgewenst anoniem via ons tipformulier.

Hieronder de volledige persconferentie van de Zeeuwse politie vanavond.

Zie ook:

Politie: Herman Ploegstra is vermoord (VIDEO)

Kasteelmoord-verdachte in Ploegstra-zaak

Heropening onderzoek Ploegstra-zaak

Meerdere tips over Herman Ploegstra

Nieuwe aanwijzing in zaak Ploegstra

Nieuwe raadsels rond Herman Ploegstra

Nieuwe informatie in geruchtmakende coldcase

Tot 30 jaar cel geëist voor kasteelmoord

Cold case-kalender voor gevangenen

Weer Nederlander uitgeleverd voor kasteelmoord